Langgestrekte hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hamont-Achel
Deelgemeente Hamont
Straat Lozenweg
Locatie Lozenweg 10, Hamont-Achel (Limburg)
Status Verbouwd of Gesloopt

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Hamont-Achel (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Hamont-Achel (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Pal aan de weg gelegen, langgestrekte hoeve (nok parallel aan de straat) met ordonnantie: dwarsschuur-stal(?)-woonhuis met dubbelhuisopstand; dienstgedeelte van één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen), woonhuis van drie traveeën en met latere tweede bouwlaag, confer bouwnaad, onder dito dak (mechanische pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Met gewone en krulankers verankerde baksteenbouw op gecementeerde plint; bewaard houtwerk onder meer dat van deur uit het interbellum, met geometrisch glas in lood. Woonhuis met aflijnende dubbele overhoekse en rechte muizentand, alsook rechthoekgie muuropeningen, op de eerste bouwlaag in vlakke gecementeerde omlijstingen.

Zijpuntgevels met vlechtingen, de zuidgevel met schouderstuk, de noordgevel met vijf analoge vensters, in geveltop met houten kozijn. Achteraan, aanbouw onder doorlopend dakschild met opkamer, confer betralied keldervenster in de noordzijgevel. Dienstgedeelte met overhoekse muizentand, schuurpoort onder houten, stal(?)deur onder gecementeerde latei en door klimop begroeide zuidzijpuntgevel met twee rechthoekige benedenvensters.

Bron: Pauwels D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Neerpelt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Pauwels, Dirk

Datum tekst: 2005

Relaties

maakt deel uit van Hamont

Hamont (Hamont-Achel)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.