Waterpomp

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Waterpomp

Beschrijving

Pomp-perron van hardsteen, opgericht in 1782, met toestemming en financiële steun van de Staten van Luik, vernield in 1944 en ongeveer op dezelfde plaats gereconstrueerd in 1989.

Vierkante stadspomp en -paal, symbool van de stedelijke vrijheid in het land van Luik. Tevens kaak of schandpaal met halsbeugel. Voorzijde met toenmalig stadswapen van Carraramarmer, geflankeerd door akanten en voorzien van inscriptie: ANTOON SMEETS/ JAN BALLEINE, burgemeesters in 1782. Geprofileerde dekplaat, waarboven bolbekroning met verguld kruis.

• CREEMERS G. & VAN DE SIJPE L., De verdwenen burcht van Hamont. Een bijdrage tot de middeleeuwse geschiedenis van de stad Hamont, (Uitgaven van De Geschied- en Heemkundige Kring "De Goede Stede Hamont", 2de r., nr. 2), Hamont-Achel, 1995, p. 6-8, fig. 3.
  • DEGEEST M., Ontmoeting met Hamont-Achel, ons stadje vandaag, Hamont-Achel, 2001, p. 159, afb. op p. 11.
  • GERITS J., 1989, afb. van het voormalige pomp-perron op p. 108.
  • MORIS J., Bijdrage tot de geschiedenis van Hamont, Hamont, 1976, p. 14, 18.