is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis De Gulden Poort
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als beschermd monument Huis Simons met hekwerk
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Huis Simons met tuin
Deze bescherming was geldig van tot
Huis De Gulden Poort, naar een merk van de koffiebranderij die er vroeger gevestigd was, of Huis Simons, naar de teutenfamilie Simons, de bouwheren. Recht ertegenover stond de in 1851 afgebroken Achelpoort, hetgeen vermoedelijk ook inspirerend werkte.
Circa 1884 in neoclassicistische stijl opgetrokken, net buiten de oude wallen. Aan straatzijde, voortuin afgesloten met ijzeren hekken, onder meer toegangs- en inrijhek, op bakstenen muurtjes met gecementeerde afwerking, tussen dito geprofileerde pijlers. Gelijkaardig hekwerk ten zuiden. Achteraan, ruime tuin met oude notelaar.
Alleenstaand burgerhuis met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien) tussen aandaken met schouderstukken en schouw als topstuk.
Baksteenbouw op geprofileerde beschilderde gecementeerde plint; grotendeels bewaard houtwerk onder meer geprofileerde kroonlijst op beschilderde, waarschijnlijk bepleisterde consoles, versierd met acanthussen, parellijst, diamantkop en guttae. Gevel gemarkeerd door middenrisaliet en verdere bepleisterde en beschilderde neoclassicistische decoratie bestaande uit puilijst, waarboven muurband met deels van centrale rozet voorziene panelen, analoog paneelwerk op borstweringen van benedenvensters en fries, vensteromlijstingen met flankerende gecanneleerde pilasters met Korinthisch kapiteel waarboven entablement op de eerste bouwlaag, in de vorm van aediculae met wolvenkoppen en centrale leeuwenkop in de frontons op de tweede bouwlaag, alsook uit analoge, doch rijkelijker afwerking van het middenrisaliet met hoekblokken in imitatiebossage op de begane grond en bekronende dakkapel met vleugelstukken, vier gecanelleerde pilasters met dito kapiteel, entablement met twee wolvenkoppen waartussen drie diamantkoppen en bekronend geprofileerd driehoekig fronton met centrale leeuwenkop en vaasbekroning. Rechthoekige vensters op beschilderde bepleisterde lekdrempels, kordon vormend op de tweede bouwlaag, rustend op bepleisterde en beschilderde consoles, bestaande uit een parellijst, trigliefen en guttae; later glas in lood. Rechthoekige deur met van rozet, rankwerk en twee driehoekige frontons voorzien houtwerk, bewaard traliewerk, bel, bovenlicht met later figuratief glas in lood en hardstenen trap met drie geprofileerde trappen.
Soberder zijpuntgevels met krulankers, rechthoekige vensters in eenvoudige geprofileerde omlijstingen op hardstenen lekdrempels en oculi in geveltop. Eveneens eenvoudiger, volledig gecementeerde, van imitatievoegen voorziene achtergevel, met krulankers en rechthoekige muuropeningen.
Aansluitend terras met gecementeerde balustrade tussen pijlers in grotwerk met vaasbekroning. Links achteraan, aanbouw van één bouwlaag onder plat dak met rondboogdeur.
Interieur: centrale gang met slingertrap en trappaal versierd met bekronende eikel; aan weerszijden hiervan twee achter elkaar gelegen kamers; rijke stucplafonds; originele schouwmantels en aankleding; in linker vertrek, geschilderd plafond met centrale putto en randversiering.
Bron: PAUWELS D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Neerpelt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Pauwels, Dirk
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Oorspronkelijk hoorde het zuidelijk gelegen perceel bij de koffiebranderij en stond er een dienstgebouw uit 1913 op. In 1984 gingen deze gebouwen in een brand verloren en is het perceel als tuin bij de woning betrokken. Ook de achterliggende ruimte achter de woning was ingericht als tuin. Over de aanleg, soorten, etc. van deze tuin is weinig bekend, behalve dat er een oude notelaar stond.
In 2004 werd een aanvraag ingediend om op het perceel naast de woning een appartementsblok op te richten. Deze bouw is kort erna gerealiseerd.
Woning Simons brandde rond 2010 af en nadien hersteld en verbouwd tot hotel met restaurant. In functie van deze omvorming werd op het perceel achter de woning een aanbouw geplaatst, een beperkte tuin met terras ingericht en parkeerplaatsen gerealiseerd. In 2019 veranderde bestemming van het gebouw naar een kantoorfunctie.
Is deel van
Stadswaag
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Huis Simons [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80048 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.