Burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hamont-Achel
Deelgemeente Hamont
Straat Stadswaag
Locatie Stadswaag 20, Hamont-Achel (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Hamont-Achel (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Hamont-Achel (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Typologieburgerhuizen
Dateringinterbellum

Beschrijving

Burgerhuis met dubbelhuisopstand van drie traveeën en twee bouwlagen, van 1936, confer hardstenen gevelsteen links van de deur met opschrift: OOGST/ J.T.-L.V./ 1936.

Aan straatzijde, origineel bakstenen muurtje met typische buisleuningen. De twee linkertraveeën vormen een breedhuis onder gecombineerde schilddaken, de derde travee vormt een vooruitspringend diephuis onder zadeldak (mechanische pannen); bolbekroningen.

Baksteenbouw met muurband in alternerend metselverband boven de plint, analoge lateien en bewaard houtwerk doch vernieuwde kroonlijst. Rechtertravee met vlechtingen en driezijdige erker waarboven balkon met deurvenster en opengewerkte balkonleuning met geglazuurde bakstenen afwerking. Rechthoekige vensters op geglazuurde bakstenen lekdrempels. Dito deur met geometrisch en floraal glas in lood, idem dito in de flankerende venstertjes en het bovenlicht boven de betonnen luifel, alsook behouden deurknop. Rechts van de deur, hardstenen brievenbus met inscriptie: BRIEVEN.

Achteraan, aanbouw van één bouwlaag waarboven terras. Aansluitend bijgebouw onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen) met rechthoekige muuropeningen.

Bron: Pauwels D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Neerpelt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Pauwels, Dirk

Datum tekst: 2005

Relaties

maakt deel uit van Stadswaag

Stadswaag (Hamont-Achel)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.