Hoekpand

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hamont-Achel
Deelgemeente Hamont
Straat Stationsstraat
Locatie Stationsstraat 12, Hamont-Achel (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Hamont-Achel (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Hamont-Achel (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoekpand

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Eertijds woonhuis van een schilder en fotograaf, confer rechtse deur met bewaard bovenlicht met geometrisch glas in lood met opschrift: F. VAN DEN BOSSCHE/ SCHILDER & PHOTOGRAAF. Heden met horecafunctie, volgens uitbater opgetrokken circa 1890.

Breedhuis met in spiegelbeeld gekoppelde enkelhuisopstand; vier traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (mechanische pannen).

Van sier- en gewone ankers voorziene baksteenbouw met gecementeerde afwerking voor beschilderde plint, kordon vormende lekdrempels, muurbanden, aanzet- en diamantkopsluitstenen; houtwerk vervangen, doch behouden gekorniste kroonlijst. Ritmerende lisenen. Getoogde muuropeningen. Rechterdeur met twee treden van trap van terrazzo.

Blinde linkerzijgevel. Analoog uitgewerkte originele rechteraanbouw van twee + één + twee traveeën en twee bouwlagen onder plat dak met door gecementeerde balustrade tussen bakstenen pijlers omgeven terras, vaasbekroning en smalle rechthoekige spaarvelden in de hoektravee, die eertijds ook van een deur was voorzien, thans een binnendeur. Eenvoudige achtergevel met getoogde vensters op gecementeerde lekdrempels en recente aanbouw onder plat dak met dakschild achteraan.

Bron: Pauwels D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Neerpelt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Pauwels, Dirk

Datum tekst: 2005

Relaties

maakt deel uit van Stationsstraat

Stationsstraat (Hamont-Achel)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.