Heilige Theresiakapel van de Mulk

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hamont-Achel
Deelgemeente Hamont
Straat Toomstraat
Locatie Toomstraat zonder nummer, Hamont-Achel (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Hamont-Achel (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Hamont-Achel (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Heilige Theresiakapel van de Mulk

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Kapel genoemd naar de H. Theresia van Lisieux, die in 1925 werd heilig verklaard.

In 1928 op initiatief van de buurtbewoners opgetrokken door metser Jaak Vlassak, volgens het onderaan geciteerde gedenkboek onder leiding van de Tongerse kunstenaar Edmond Jaminé, volgens M. Degeest onder leiding van Georges Jaminé (1892-1970), rector van het Hamontse ursulinenklooster. Op 3 oktober 1928, inwijding door deken Smeets. Op 9 juni 1929, inwijding van het klokje, een schenking van A. Boonen en I. Huyers.

In 1949, uitbreiding met een voorportaal. Zuid-noodgeoriënteerd neogothisch bedehuisje van heden vier traveeën met driezijdige koorsluiting onder twee verspringende zadeldaken (kunstleien), het oudste inspringende gedeelte vooraan voorzien van een vierkant dakruitertje met bekronend smeedijzeren kruis.

Baksteenbouw op gecementeerde plint, afgewerkt met feller rode baksteen voor muurbanden en boogruggen; bewaard houtwerk onder meer geprofileerde kroonlijst op consoles. Voorgevel van voorportaal met twee sierankers en spitsboogdeur met bovenlicht voorzien van glas in lood met centraal kruis. Zijgevels met hoeklisenen en verbindende baksteenfries bij het oudste deel, alsook telkens vier spitsboogvensters op geglazuurde lekdrempels. Twee gelijkaardige vensters in de sluiting. Bepleisterd en beschilderd interieur met trapezoïdale overkluizing, in de latere twee eerste traveeën rustend op een geprofileerde kroonlijst.

Aan de binnenkant links naast de toegangsdeur ingemetselde steen met volgens de literatuur volgende inscriptie: H. THERESIA VAN HET KINDJE JESUS BESCHERM EN ZEGEN DEZE PARACHIANEN HAMONT (MULK) 3 OCT. 1928.

Mobilair: gipsen beeld van Sint-Theresia van Lisieux in neogotische houten nis onder eiken baldakijn, een schenking van de zusters ursulinen.

  • DEGEEST M., Ontmoeting met Hamont-Achel, ons stadje vandaag, Hamont-Achel, 2001,p. 130, 131.
  • S.N., Gedenkboek uitgegeven bij gelegenheid van de vijftigste verjaardag der consecratie van de St.-Laurentiuskerk te Hamont 1904-1954, Hamont, 1954, p. 66, afb.

Bron: Pauwels D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Neerpelt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Pauwels, Dirk

Datum tekst: 2005

Relaties

maakt deel uit van Hamont

Hamont (Hamont-Achel)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.