Grenspaal nummer 172

Gemeente Hamont-Achel
Locatie Toomstraat zonder nummer, Hamont-Achel (Limburg)

• Adrescontrole Hamont-Achel (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Hamont-Achel (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Grenspaal nummer 172

Beschrijving

Op een berm aan de rand van de weg opgestelde, beschilderde gietijzeren grenspaal, met jaartal 1843, tussen twee gekroonde wapenschilden, links met de Nederlandse, rechts met de Belgische leeuw. Achteraan inscriptie: Nº 172. Het jaartal verwijst naar de in 1843 in Maastricht gesloten conventie.

Een twaalftal gelijkaardige grenspalen komen elders in Hamont voor. Ze zijn genummerd van 170 tot en met 182. Tussen de dertien genummerde grenspalen bakenen negentien "tussenpalen" de Belgisch-Nederlandse grens nog beter af.

• DEGEEST M., Ontmoeting met Hamont-Achel, ons stadje vandaag, Hamont-Achel, 2001, p. 14, afb. van grenspaal Baronie van Cranendonck en grenspaal 176.

Bron: Pauwels D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Neerpelt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Pauwels, Dirk