Alleenstaand burgerhuis Les Agnelets

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hamont-Achel
Deelgemeente Achel
Straat Achel Statie
Locatie Achel Statie 35, Hamont-Achel (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Hamont-Achel (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Hamont-Achel (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Alleenstaand burgerhuis Les Agnelets

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Van een omhaagd voortuintje voorzien, alleenstaand burgerhuis zogenaamd Les Agnelets, hetgeen de lammetjes betekent, confer opschrift boven de deur; drie traveeën en twee bouwlagen onder gecombineerde, verspringende zadeldaken (mechanische pannen), uit de eerste helft van de 20ste eeuw. De twee linkertraveeen vormen een ongeveer halverwege inspringend breedhuis, terwijl de rechtertraee een diephuis betreft.

Baksteenbouw met gecementeerde muurbanden en omlijstingen, beschilderd op de eerste bouwlaag; geprofileerde houten kroonlijst. Rechterpuntgevel met hoeklisenen, geprofileerde baksteenfries met rechte en overhoekse muizentand, alsook driezijdige erker waarboven balkon met gietijzeren leuning en deurvenster. Linkertravee voorzien van een gelijkaardige erker en dito balkon. Rechthoekige muuropeningen met grotendeels bewaard houtwerk. Rechts, recent aanbouwsel onder golfplaten.

Bron: Pauwels D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Neerpelt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Pauwels, Dirk

Datum tekst: 2005

Relaties

maakt deel uit van Achel Statie

Achel Statie (Hamont-Achel)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.