Alleenstaand burgerhuis

Beschrijving

Aan straatzijde van een ijzeren hek tussen gecementeerde pijlers voorzien, alleenstaand burgerhuis, combinatie van diep- en breedhuis, met dubbelhuisopstand; drie telkens inspringende traveeën en twee bouwlagen onder zadel- en schilddaken (rode en groene mechanische pannen) met bolbekroningen, daterend van 1914-32, confer gevelsteen, links van deur, met opschrift: 14-32/J.B.J.O.

Baksteenbouw verlevendigd door alternerend metselverband, waaronder visgraatmotief; gebruik van fel rode baksteen voor een paneel; zwarte gecementeerde (?) banden en witbeschilderde gecementeerde (?) hoeken van geveltop; recente kroonlijst. Puntgevel links met hoeklisenen, geprofileerde baksteenfries met rechte en overhoekse muizentand, alsook driezijdige erker waarboven balkon met opengewerkte borstwering en deurvenster. Rechthoekige vensters, deels op geglazuurde bakstenen lekdrempels, bij erker onder doorlopende betonnen latei; bewaard houtwerk met bovenlichten waarin kleurig glas in lood. Originele rechthoekige deur, onder betonnen luifel op bakstenen pijler, met gelijkaardig glas in lood, evenals bij de flankerende venstertjes. Achteraan, haakse aanbouw onder zadeldak (mechanische pannen). Links achteraan, latere garage.

Auteurs: Pauwels, Dirk