Boswachterswoning van het kasteel Genenbroek

Gemeente Hamont-Achel
Locatie Catharinadal 1, Hamont-Achel (Limburg)

• Adrescontrole Hamont-Achel (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Hamont-Achel (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Boswachterswoning van het kasteel Genenbroek

Beschrijving

Voormalige boswachterswoning van het kasteel Genenbroek. Alleenstaand diephuis van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok schuin ten opzichte van de weg, Vlaamse pannen) met windborden, eertijds voorzien van een dakkapel onder zadeldakje aan straatzijde, volgens uitbater daterend van 1905.

Baksteenbouw op gecementeerde plint; krulsierankers; bewaard houtwerk. Beneden beluikte, getoogde muuropeningen op hardstenen lekdrempels; oculus in geveltop. Linkerzijgevel aan straatzijde met eertijds getoogde, thans rechthoekige vensters op afgeschuinde lekdrempels; aangepaste linkertravee met recente getoogde garage, eertijds dwarsschuur.

Rechterzijgevel met rechthoekig venster, getoogde deur en haakse aanbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen), voormalige stal, met bewaarde staldeur onder houten latei en aangepaste zijpuntgevel.

• CLAASSEN A., Achel in oude prentkaarten,Zaltbommel, 1972, prentkaart nr. 11.

Bron: Pauwels D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Neerpelt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Pauwels, Dirk