Burgerhuis Croymans

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis Croymans

Beschrijving

Zogenaamd naar Lambert Joseph Croymans, die van 29 september 1929 tot 1 oktober 1957 gemeentesecretaris van Achel was. Burgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien), volgens de literatuur van 1898.

Baksteenbouw met gebruik van hardsteen voor lekdrempels, kordon vormend op de tweede bouwlaag; grotendeels vernieuwd houtwerk, onder meer kroonlijst, doch behouden deur. Gevel gemarkeerd door middenrisaliet en hoeklisenen met verbindende rondboogfries met dropmotief. Beneden beluikte, getoogde vensters. Verdiepte, getoogde deur in een geprofileerde omlijsting.

• CLAASSEN A.,Achel in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1972, prentkaart nummer 2.
  • DEGEEST M., Ontmoeting met Hamont-Achel, ons stadje vandaag, Hamont-Achel, 2001, p. 180, 181.