• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Voormalig woonhuis van Pieter Jan Brouwers (1831-97), erehoofdinspecteur van het lager onderwijs, medestichter en tevens de eerste secretaris van het Davidsfonds.

Burgerhuis met dubbelhuisopstand; vier traveeën en tweenhalve bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien), van 1868, confer hardstenen gevelsteen boven de deur met inscriptie: P.M.[?]P./ H. CLAES/ 1868.

In de Atlas van de Buurtwegen (1845) komt er op deze plek reeds een oudere inplanting voor. Baksteenbouw op gecementeerde plint. Voorgevel gemarkeerd door risaliet in derde travee en hoeklisenen waartussen verbindende baksteenfries. Rechthoekige vensters op kordon vormende hardstenen en beschilderde bakstenen lekdrempels, op de eerste bouwlaag aangepast en van nieuwe hardstenen lateien en omlijsting voorzien, op de tweede en derde bouwlaag onder originele hardstenen lateien. Rechthoekige deur in een vlakke hardstenen omlijsting met geprofileerde druiplijst.

• DEGEEST M., Ontmoeting met Hamont-Achel, ons stadje vandaag, Hamont-Achel, 2001,p. 180.

Auteurs: Pauwels, Dirk