erfgoedobject

Jagershoef, voormalige rentmeesterswoning

bouwkundig element
ID
80096
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80096
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Vanaf 1860, aanleg door graaf de Theux de Meylandt (1794-1874) en later door zijn schoonzoon A. de Cornet d'Elzius de Peissant (1839-98) van een wateringgebied dat zich aan weerszij van de Militaire Dijk, van Orchideeënlaan tot Hamonterweg/ Bosstraat, uitstrekte. Op deze eigendom van 600 ha was een rentmeester vereist voor het zakelijke beheer.

Rentmeester Jean Kerkhofs hield vanuit zijn woning toezicht op hoveniers, boswachters en wateringbazen. De gewelfde kelders in de woning waren aanvankelijk bedoeld voor de opslag van kazen, gemaakt uit de melk van de koeien die het wateringgebied begraasden. Vandaar dat de woning ook wel eens de Kaasbouw wordt genoemd.

Een dochter van de graaf huwde met baron M. Pecsteen. Hun zoon liet de vroegere rentmeesterswoning verbouwen tot een ruime woning, die tot 1994 in het bezit van de familie bleef. Recent werd het complex heropgebouwd.

Erf niet toegankelijk. Recent woonhuis. De achterliggende, heropgebouwde schuur in vakwerk stond vroeger in de wateringen. Acht traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Drie rechter traveeën in stijl- en regelwerk met lemen vullingen op bakstenen stoel. Linkse zijgevel met planken bekleding. Rechtse zijgevel ook in vakwerk.

  • DEGEEST M., Ontmoeting met Hamont-Achel, ons stadje vandaag, Hamont-Achel, 2001,p. 195-196.

Bron: PAUWELS D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Neerpelt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Pauwels, Dirk
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Jagershoef, voormalige rentmeesterswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80096 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.