Vanaf 1860, aanleg door graaf de Theux de Meylandt (1794-1874) en later door zijn schoonzoon A. de Cornet d'Elzius de Peissant (1839-98) van een wateringgebied dat zich aan weerszij van de Militaire Dijk, van Orchideeënlaan tot Hamonterweg/ Bosstraat, uitstrekte. Op deze eigendom van 600 ha was een rentmeester vereist voor het zakelijke beheer.
Rentmeester Jean Kerkhofs hield vanuit zijn woning toezicht op hoveniers, boswachters en wateringbazen. De gewelfde kelders in de woning waren aanvankelijk bedoeld voor de opslag van kazen, gemaakt uit de melk van de koeien die het wateringgebied begraasden. Vandaar dat de woning ook wel eens de Kaasbouw wordt genoemd.
Een dochter van de graaf huwde met baron M. Pecsteen. Hun zoon liet de vroegere rentmeesterswoning verbouwen tot een ruime woning, die tot 1994 in het bezit van de familie bleef. Recent werd het complex heropgebouwd.
Erf niet toegankelijk. Recent woonhuis. De achterliggende, heropgebouwde schuur in vakwerk stond vroeger in de wateringen. Acht traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Drie rechter traveeën in stijl- en regelwerk met lemen vullingen op bakstenen stoel. Linkse zijgevel met planken bekleding. Rechtse zijgevel ook in vakwerk.
- DEGEEST M., Ontmoeting met Hamont-Achel, ons stadje vandaag, Hamont-Achel, 2001,p. 195-196.