Elektriciteitscabine

Gemeente Hamont-Achel
Locatie Pastoor Bungenerslaan zonder nummer, Hamont-Achel (Limburg)

• Adrescontrole Hamont-Achel (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Hamont-Achel (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Elektriciteitscabine

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Oorlogsmonument, scholen, klooster, elektriciteitscabine en pastorie

Beschrijving

Elektriciteitscabine opgericht in 1922-23, naar ontwerp van ingenieur Stevens. Gebouwd in Hollandse brikken.

Alleenstaande baksteenbouw van twee bouwlagen, de tweede inspringend, op gecementeerde plint, onder tentdak (kunstleien); deels bewaard houtwerk. Hoeklisenen en verbindende rechte muizentanden. Gecementeerde waterlijst tussen beide bouwlagen. Ten oosten, getoogde deur in een vlakke omlijsting, waarboven oculus. Noordzijde eveneens met oculus. Zuid- en westzijden met rechthoekige muuropeningen onder gecementeerde of betonnen latei.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Limburg, Cel Monumenten en Landschappen, dossier nr. 2324.
  • DEGEEST M., Ontmoeting met Hamont-Achel, ons stadje vandaag, Hamont-Achel, 2001, p. 46, 57, 174, afb. op p. 57.
  • S.N., Grevenbroeker Echo's, 1, 1992, p. 33-35, afbn. op p. 34.

Bron: Pauwels D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Neerpelt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Pauwels, Dirk