Langgestrekte hoeve

Gemeente Hamont-Achel
Locatie Rodenrijt zonder nummer, Hamont-Achel (Limburg)
Status Verbouwd of Gesloopt

• Adrescontrole Hamont-Achel (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Hamont-Achel (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

Beschrijving

Wat achterin aan een aarden weggetje gelegen, door een oude linde beschaduwde, leegstaande en vervallen, langgestrekte hoeve met ordonnantie: woonhuis met enkelhuisopstand van drie traveeën en één bouwlaag-stal-dwarsschuur-stal, onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen), uit eind 19de eeuw - begin 20ste eeuw.

Veelal van hoefijzervormige ankers voorziene baksteenbouw op gecementeerde plint; grotendeels bewaard houtwerk onder meer enkele kozijnen. Aflijnende overhoekse muizentand. Beluikte rechthoekige muuropeningen op gecementeerde lekdrempels onder houten lateien. Rechts van eerste staldeur, gedichte muuropening onder I-balk. Links stalvenstertje met ijzeren, rechts met houten roedeverdeling. Linker zijpuntgevel met rechthoekige deur onder I-balk. Rechter zijpuntgevel met rechthoekig uilengat en latere rechtse aanbouw, stal, onder lessenaarsdak (golfplaten). Later opgemetselde achtergevel.

Achteraan, losstaand parallel dienstgebouw onder zadeldak (mechanische pannen).

Bron: Pauwels D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Neerpelt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Pauwels, Dirk