Huis Van Waesberghe

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hamont-Achel
Deelgemeente Achel
Straat Schutterijstraat
Locatie Schutterijstraat 3, Hamont-Achel (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Hamont-Achel (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Hamont-Achel (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Huis Van Waesberghe

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Huis Van Waesberghe, van 1913-14, naar de opdrachtgever F.-A. Van Waesberghe (1850-1922), inwijkeling uit Gent en rijksontvanger.

Aan straatzijde van een recent hek tussen bakstenen pijlers en een voortuintje voorzien, alleenstaand breedhuis met dubbelhuisopstand; vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (kunstleien), van 1913-14.

Baksteenbouw op hardstenen plint; gebruik van gele baksteen voor muurbanden, veelal ter hoogte van hardstenen lekdrempels, tussen- en bovendorpels, boogruggen en rechte muizentand met dropmotief; aangepaste kroonlijst. Gevel gemarkeerd door hoeklisenen en middenrisaliet met deurportiek, waarboven een op beschilderde consoles rustend balkon met opengewerkte balkonleuning, deurvenster en tuitgevelvormige, van twee gekoppelde rondboogvenstertjes voorziene bekroning. Getoogde muuropeningen met bewaard houtwerk; deur met dito traliewerk en hardstenen steektrap. Verankerde zijgevels van lichtere rode baksteen.

  • DEGEEST M., Ontmoeting met Hamont-Achel, ons stadje vandaag, Hamont-Achel, 2001,p. 180, afb. p. 181.

Bron: Pauwels D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Neerpelt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Pauwels, Dirk

Datum tekst: 2005

Relaties

maakt deel uit van Schutterijstraat

Schutterijstraat (Hamont-Achel)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.