Alleenstaand brugwachtershuis

Beschrijving

Aan de kruising van Kempisch kanaal en kanaal van Beverlo gelegen, aan straatzijde rechts van een bakstenen muurtje met gecementeerde afwerking voorzien, alleenstaand voormalig brugwachtershuis met dubbelhuisopstand; drie traveeën, vooraan één en achteraan twee bouwlagen, onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), uit de 19de eeuw, mogelijk uit het tweede kwart van de 19de eeuw, daar mogelijk aangeduid in de Atlas van de Buurtwegen (1845), evenwel volgens B. Indekeu (2004) opklimmend tot circa 1860.

Baksteenbouw, met gecementeerde en van imitatievoegen voorziene voor- en rechterzijpuntgevel. Voorgevel bovenaan en opzij verder gemarkeerd door paneelwerk en diamantkopversiering. Grotendeels vernieuwd houtwerk, doch behouden geprofileerde kroonlijst. Eertijds beluikte, rechthoekige muuropeningen in vlakke hardstenen omlijstingen. Elke zijpuntgevel met twee rondbogige keldervensters en één rondboogvenster in geveltop. Inscriptie op de rechterzijgevel onderaan: IRÉNE/1955.

Achtergevel met rondbogige muuropeningen beneden en rechthoekige bovenvensters, analoog aan die vooraan. Achteraan, later losstaand bakstenen dienstgebouwtje onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen), voorzien van hoeklisenen met een verbindende getrapte baksteenfries en getoogde muuropeningen.

Rechts van het huis, eveneens later losstaand bakstenen dienstgebouwtje onder lessaarsdak (golfplaten).

• INDEKEU B., Een halve eeuw ten dienste van de Belgische waterwegen en dijken: Ulrich Kümmer (1792-1862), ingenieur van bruggen en wegen, Monumenten en Landschappen 23, 3, 2004, afbeelding op p. 19.)

Auteurs: Pauwels, Dirk