Kiosk

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kiosk

Beschrijving

Ten zuiden op het plein gelegen kiosk, op de plaats van de vroegere gemeentedrenk of vijver. Ten behoeve van de verschillende toneel-, zang- en muziekverenigingen werd in 1905 door de gemeente, op het dorpsplein voor het gemeentehuis, een kiosk opgericht.

De in 1905 ten noorden naar aanleiding van 75 jaar onafhankelijkheid opgerichte kiosk werd in 1942 afgebroken, maar zeven jaar later kwam er een andere aan de overkant. Beschilderd en gecementeerd achtzijdig bouwsel onder pagodevormige bedaking met acht schilden en bekronende lier op bol. Ruw bewerkte hardstenen sokkel. Ijzeren hekken tussen de dragende zuilen. Gecementeerde steektrap.

• GEERTS F. e.a., Door het zand getekend. Bijdragen over landschap en verleden van de Kempense grensgemeente Lommel. Uitgegeven naar aanleiding van de millenniumviering in 1990, Lommel, 1990, p. 463.
  • INDEKEU B. & GEERTS F., Hoelang zal de tol nog draaien? Mijmerend wandelen langs een 150-tal Lommelse ansichten uit het begin van deze eeuw, Publikaties van de vzw Museum Kempenland te Lommel 3, Lommel, 1987, p. 22, prentkaarten nummers 37-38.
  • KNAEPEN R. & SMEULDERS F.V. (red.), Zo was... Lommel, Antwerpen, 1973, prentkaart op p. 10.
  • S.N., Waar nog groene ruimte is en men de stilte nog hoort: Lommel, brochure, Lommel, s.a., zonder pagina.
  • THIJS C. & VAN STEEN C. , Lommel. Proeve van een geschiedenis onzer gemeente, Lommel, 1941, p. 19.
  • VANDUFFEL F., Industrialisatie en verandering: Lommel tussen 1890 en 1914, Maaslandse monografieën 37, Assen, 1983, p. 145.

Auteurs: Pauwels, Dirk