Parochiekerk Sint-Paulus

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Lommel
Deelgemeente Lommel
Straat Jan Davidlaan
Locatie Jan Davidlaan zonder nummer, Lommel (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Lommel (adrescontroles: 12-06-2007 - 12-06-2007).
  • Inventarisatie Lommel (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).
  • Thematische inventarisatie 20ste-eeuwse kerken (geografische inventarisatie: 01-07-2008 - 31-12-2009).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint-Paulus

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Georiënteerde moderne zaalkerk, aangevangen in 1980 en in 1981 voltooid in de nieuwe parochie Hezerbergen, confer gedenkplaat in portiek met inscriptie: SINT PAULUSKERK/ GEBOUWD 1981/ Z.E.P. PASTOOR/ GERARD DEPREZ. Naar ontwerp van architecten L. Bernaerts (Overpelt) en F. Theuwissen (Lommel).

Voor de nieuwe kerk er kwam, stond er een boogloods, waarin de eerste misvieringen plaatsvonden. Kort daarna werd een noodkerk opgezet in de Jacob Van Maerlandtstraat. Ook dit bedehuis was al vlug te klein.

Met de voorbereidings- en ontwerpfase van de huidige kerk werd begonnen in 1977. Op 4 oktober 1981, plechtige inwijding van de nieuwe kerk door Monseigneur Heuschen.

De plattegrond beschrijft een rechthoekig portiek, een vooraan door gangen geflankeerde, met de hoeken naar de vier windstreken gerichte, vierkante zaalkerk, een aangebouwde driehoekige klokkentoren ten noorden en een driezijdige koorpartij.

Baksteenbouw met gebruik van beton voor structurele elementen; metalen ramen en houten vleugeldeuren; metalen bekronend kruis aan het koor. Verspringende, platte en afgeschuinde bedakingen, laatstgenoemde van zink. Het afgeschuind dak van het koor loopt uit in een betonnen waterput ten oosten. Rechthoekige muuropeningen. Opengewerkte klokkentoren van vier geledingen, waarvan de bovenste met galmgaten en twee klokken. Interieur met binnenwanden van witbeschilderde snelbouwsteen. Licht keperboogvormige, met planken beklede bovenafsluiting, gedragen door drie houten balken rustend op betonnen pijlers.

  • LEYSEN V. & INDEKEU B., Van teutendorp tot bruisende stad. Lommel in de voorbije twee euwen (1800-2000), Publicaties van de vzw Museum Kempenland te Lommel 18, Lommel, 2001, p. 193.

Bron: Pauwels D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Neerpelt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Pauwels, Dirk

Datum tekst: 2005

Relaties

maakt deel uit van Lommel

Lommel (Lommel)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.