erfgoedobject

Oorlogsmonument

bouwkundig element
ID
80153
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80153

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oorlogsmonument
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Oorlogsmonument
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

In 1920 werd ter nagedachtenis van de Lommelse gesneuvelden in de schaduw van de kerktoren een monument opgericht. Het bronzen beeld is van de hand van de Antwerpse kunstenaar Frans Jochems. Het monument stond aanvankelijk dichter bij de kerk en was eertijds omgeven door een ijzeren sierhekje met spiraalmotieven.

Op een hardstenen sokkel staat een bronzen Nikè-figuur: een gevleugelde vrouwenfiguur in een lang gewaad die vooroverbuigt. In de rechterhand houdt ze een lauwerkrans vast; in de linkerhand een bloementuil. Aan haar voeten liggen een soldatenhelm en een palmtak.

Op de voorzijde van de sokkel is de inscriptie AAN ONZE / HELDEN / 1914 † 1918 aangebracht. Een gedenkplaat vooraan op het basement vertoont volgend opschrift: AAN ONZE BETREURDE / OORLOGSSLACHTOFFERS / 1940 † 1945. Op een kleiner plaatje hieronder prijkt: POLITIEK GEVANGENE / EYKHOLT M. / 1914 † 1918. Op de linker-, rechter- en achterzijde van de sokkel komen drie naamlijsten van gesneuvelden voor. Op de achterzijde van het voetstuk, rechts, staat de naam van de gieterij: BRONSGIETERIJ / FR. ALBERS / ANTWERPEN; op de rechterzijde van het voetstuk de signatuur van de beeldhouwer: FR. JOCHEMS.

Het monument is - afgezien van de inscripties - identiek aan dat van Bever in Vlaams-Brabant. Het oorlogsgedenkteken van Verviers heeft een gelijkaardige Nikè-figuur.

  • ENGELEN C. & MARX M. 2006: La sculpture en Belgique à partir de 1830, deel II, (Leuven), 2072.
  • LEYSEN V. & INDEKEU B. 2001: Van teutendorp tot bruisende stad. Lommel in de voorbije twee eeuwen (1800-2000), Publicaties van de vzw Museum Kempenland te Lommel 18, Lommel, 181.
  • MARÉCHAL E. 1986: Jochems, Frans. In: CARDIJN-OOMEN D. e.a., Beeldhouwwerken en assemblages 19de en 20ste eeuw, KMSKA, Brussel-Antwerpen, 92.
  • RESPEN J. 1982-1983: Oorlogsrelikten als toeristische objekten – Noord-Limburg, onuitgegeven eindverhandeling, deel 1, Hasselt, Hoger Instituut voor Toerisme, Hotelwezen en Voedingsbedrijven, 182-183.
  • TURKY R. 1987: Langs beelden lopen. Frans Jochems, Antwerpen-Roeselare, 58, 103.
  • VERBRAEKEN P. 1986: Openbaar Kunstbezit in de Zoo. Schatten van brons en steen, Openbaar Kunstbezit in Vlaanderen 24, 62.

Auteurs: Pauwels, Dirk
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Opgaande zilverlinde als vredesboom

  • Is deel van
    Lommel


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Oorlogsmonument [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80153 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.