Café Hamblok

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café Hamblok

Beschrijving

Café Hamblok, naar café-uitbater en kleermaker Driek Hamblok, daarna bakkerij, sedert 1989 weerom café.

Ten zuiden van de Sint-Pietersbandenkerk gelegen, langgestrekt dubbelhuis; vijf traveeën en één bouwlaag, eertijds onder zadeldak, confer oude prentkaart, thans onder geknikt dito dak (nok parallel aan, en loodrecht op het plein, mechanische pannen) met drie vernieuwde dakkapelen, volgens eigenaar van 1920.

Verankerde baksteenbouw op beschilderde gecementeerde plint. Aflijnende rechte muizentand met gecementeerd dropmotief. Gevel verder gemarkeerd door dito muurbanden en boogruggen van de beluikte getoogde muuropeningen op beschilderde gecementeerde lekdrempels; volledig vernieuwd houtwerk. De muuropeningen waren eertijds rechthoekig, confer dezelfde prentkaart. Recent in imitatievakwerk beschilderde rechterzijgevel met aangepaste begane grond.

• INDEKEU B. & GEERTS F., Van teutendorp tot bruisende stad. Lommel in de voorbije twee euwen (1800-2000), Publicaties van de vzw Museum Kempenland te Lommel 18, Lommel, 2001, p. 8-9, prentkaarten nummers 7, 10.

Auteurs: Pauwels, Dirk