Alleenstaand burgerhuis

Beschrijving

Eertijds woning van het echtpaar Louis Waelbers en Pauline Martens, die vanaf 1903 respectievelijk hoofdonderwijzer en hoofdonderwijzeres waren. Gelegen in een ruime tuin met door klimop begroeide, betonplaten omheining; beschilderde gecementeerde bakstenen pijlers waartussen ijzeren toegangshek.

Alleenstaand burgerhuis met enkelhuisopstand; drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), uit het begin van de 20ste eeuw.

Baksteenbouw op beschilderde gecementeerde plint met imitatievoegen en imitatiebossage; bewaard houtwerk doch recente kroonlijst op behouden consoles met bolversiering. Beluikte getoogde muuropeningen op hardstenen lekdrempels met dito diamantkopsluitstenen; latere leuningen op de tweede bouwlaag; verdiepte deur met bewaard traliewerk met art-nouveau-inslag en steektrap. Quasi blinde linkerzijgevel met oculus in geveltop. Achteraan, latere aanbouw onder plat dak, in plaats van de originele aanbouw (vermoedelijk) onder zadeldak, confer oude prentkaart.

Rechts van het huis, aan straatzijde: recente garage of berghok van betonblokken onder zadeldak (golfplaten).

• INDEKEU B. & GEERTS F., Hoelang zal de tol nog draaien? Mijmerend wandelen langs een 150-tal Lommelse ansichten uit het begin van deze eeuw, Publikaties van de VZW 'Museum Kempenland te Lommel 4, Lommel, 1989, p. 71, prentkaart nummer 141.

Auteurs: Pauwels, Dirk