Klooster, parochiezaal en schoolgebouw

Beschrijving

Voormalige meisjesschool, "de zustersschool", en parochiezaal, heden stempellokaal Kleine Sint-Jan, stedelijke openbare bibliotheek en eetzaal van de basisschool Sint-Jan.

In 1879-86, bouw van de eerste katholieke meisjesschool van Kerkhoven door pastoor Nicolas-Gaspard Smits (o1834). Het betrof een langgestrekt gebouw van tien traveeën en één bouwlaag met baksteenfries en middenrisaliet met puntgevelvormige bekroning voorzien van een nis met beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, heden vervangen door een nieuwe vleugel.

In 1903-11, onder het pastoraat van E.H. Arthur-Jozef-Victor Hollanders, vergroting van de school en komst van de zusters van het Heilig Graf van Turnhout, die de school beheerden tussen 1904 en 1921 en die vanaf 1933 werden vervangen door de Dochters van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart.

In 1914, bouw van de parochiezaal. Breedhuis van in totaal vijftien traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien en mechanische pannen). De negen linkertraveeën vormden vroeger de parochiezaal. De zes rechtertraveeën zijn van iets latere datum, confer naad, knik in voorgevel, donkerder baksteen en andere dakbedekking. Baksteenbouw op gecementeerde plint; gele baksteen voor muurbanden en rechte getrapte muizentand. Gevel verder gemarkeerd door ritmerende lisenen. Getoogde muuropeningen op hardstenen en gecementeerde lekdrempels, met bewaard houtwerk. Muuropening van vijfde travee met later toegevoegd kruis. Laatste travee met recente aanbouw onder lessenaarsdak (mechanische pannen).

Ten noorden, aangebouwd klooster uit jaren 1930.

Ten zuiden, later aangebouwd schoolgebouw in plaats van eerste school. Eenvoudiger achtergevel met analoge, deels aangepaste muuropeningen en latere aanbouw onder lessenaarsdak (golfplaten); het oudste deel met rechte muizentand en lisenen. Twee oude eiken op de speelplaats achteraan

• GEERTS F. e.a., Door het zand getekend. Bijdragen over landschap en verleden van de Kempense grensgemeente Lommel, uitgegeven naar aanleiding van de millenniumviering in 1990, Lommel, 1990, p. 447, afbeelding 13 op p. 445.
  • INDEKEU B. & GEERTS F., Hoelang zal de tol nog draaien? Mijmerend wandelen langs een 150-tal Lommelse ansichten uit het begin van deze eeuw, Publikaties van de vzw Museum Kempenland te Lommel 3, Lommel, 1987, p. 73, prentkaarten nummers 144-145.
  • LEYSEN V. & INDEKEU B., Van teutendorp tot bruisende stad. Lommel in de voorbije twee eeuwen (1800-2000), Publicaties van de vzw Museum Kempenland te Lommel 18, Lommel, 2001, p. 217, afbeelding.
  • MICHIELS G., Kerkbedienaars van de sedert 1852 ontstane parochies te Lommel, Limburg 55, 1976, p. 114, 115.
  • THIJS C. & VAN STEEN C. , Lommel. Proeve van een geschiedenis onzer gemeente, Lommel, 1941, p. 41, 43.

Auteurs: Pauwels, Dirk