Woon- en handelscomplex

Beschrijving

Woon- en handelscomplex met aansluitend magazijn. Links, met wingerd begroeide winkel, een breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder vlakke bedaking met opengewerkte, van een hardstenen deklijst voorziene borstwering tussen vooruitspringende pijlers met gecementeerde afwerking, rustend op hardstenen consoles met diamantkopversiering, van circa 1900.

Baksteenbouw op gecementeerde plint, gemarkeerd door dito muurbanden en afgelijnd met een rechte muizentand met dropmotief; centraal paneel van geglazuurde tegels bovenaan; bewaard houtwerk op eerste bouwlaag. Getoogde bovenvensters op hardstenen lekdrempels; sierlijke ijzeren leuningen met rozetten en acanthussen. Links, getoogde poort met bovenlicht met roedeverdeling. Bewaarde, analoog opgevatte winkelpui in tweede en derde travee, met verdiepte rechthoekige deur in een afgeschuinde portiek.

Achteraan gelijkaardige borstwering, met pijnappelbekroning, en lagere aanbouw onder plat en zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen).

Rechts, diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen met vermoedelijke dubbelhuisopstand onder zadeldak (kunstleien) met recente dakkapel en bekronende windwijzer, daterend van circa 1900. Baksteenbouw op vernieuwde hardstenen plint; windborden op consoles die aansluiten bij een drielobbige houten versiering met diamantkoppen aan de uiteinden. Puntgevel gemarkeerd door beschilderde cementstenen muurbanden, dito aanzet- en sluitstenen, alsook hoeklisenen. Aangepaste begane grond met winkelpuien. Getoogde en in geveltop rondbogige bovenvensters op hardstenen, op de tweede bouwlaag kordonvormende lekdrempels; vernieuwde ramen en dito leuningen. Aangepast houtwerk. Gelijkaardig opgevatte maar eenvoudiger rechterzijgevel.

• INDEKEU B. & GEERTS F., Hoelang zal de tol nog draaien? Mijmerend wandelen langs een 150-tal Lommelse ansichten uit het begin van deze eeuw, Publikaties van de vzw Museum Kempenland te Lommel 3, Lommel, 1987, p. 23-24, prentkaarten nummers 41-42.
  • KNAEPEN R. & SMEULDERS F.V. (red.), Zo was... Lommel, Antwerpen, 1973, prentkaarten op p. 13, 41-42.

Auteurs: Pauwels, Dirk