Brouwershuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwershuis

Beschrijving

Wat achterin en hoger ten opzichte van de straat gelegen, ten zuiden door een oude kastanje en vier linden beschaduwd, voormalig brouwershuis, aan straatzijde en voor het huis thans voorzien van latere breuk- en bakstenen muurtjes, vroeger aldaar omhaagd en voorzien van een ijzeren hek tussen pijlers (zie oude prentkaart), eertijds eigendom van Nestor Bouly-Tournier, brouwer en maalder van lijnmeel; drie traveeën en één bouwlaag onder geknikt zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen) met één centrale dakkapel onder zadeldakje, met rondboogvenster en gecementeerde afwerking, volgens bewoner van 1903.

Verankerde baksteenbouw op gecementeerde plint met getoogde keldergaten, voor- en achteraan afgelijnd met een rechte muizentand; bewaard houtwerk doch vernieuwde kroonlijst. Voorgevel gemarkeerd door middenrisaliet, hoeklisenen, en verbindende fries. Getoogde muuropeningen op hardstenen lekdrempels; deur met sierlijk traliewerk, van floraal glas in lood met art-nouveau-inslag voorzien bovenlicht en trap met hardstenen bovenste trap en onderste van breuksteen uit latere periode. Eenvoudiger zijgevels met analoge vensters, de zuidelijke met klimop begroeid, de noordelijke met gedicht benedenvenster en oculus in geveltop.

Achtergevel met latere, lagere, van een dito muizentand voorziene uitbouw onder licht hellend lessenaarsdak (golfplaten). Achteraan het erf, losstaand voormalig pakhuis (nok parallel aan de straat) en paardenstallen onder zadeldak (Vlaamse pannen) tussen aandaken met gecementeerde afwerking, schouder- en topstukken; deels gedichte, getoogde muuropeningen; links, twee recente garages.

• INDEKEU B. & GEERTS F., Hoelang zal de tol nog draaien? Mijmerend wandelen langs een 150-tal Lommelse ansichten uit het begin van deze eeuw, in: Publikaties van de vzw Museum Kempenland te Lommel 3, Lommel, 1987, p. 26, prentkaart nummer 47.
  • KNAEPEN R. & SMEULDERS F.V. (red.), Zo was... Lommel, Antwerpen, 1973, prentkaart op p. 45.
  • LEYSEN V. & INDEKEU B., Van teutendorp tot bruisende stad. Lommel in de voorbije twee eeuwen (1800-2000), in Publicaties van de vzw Museum Kempenland te Lommel 18, Lommel, 2001, p. 127, oude prentkaart op p. 126.

Auteurs: Pauwels, Dirk