Alleenstaand diephuis

Beschrijving

Wat achterin gelegen, deels afgebrande, voormalige "Sint-Arnoldusbrouwerij" van Nestor Bouly-Tournier, een stoombrouwerij, producent van bier van het merk "Mark-Special", later dancing en heden houthandel van F. Wouters, confer inscriptie.

Alleenstaand diephuis van twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen) tussen aandaken met schouder- en topstukken, gecementeerde afwerking en bekronende diamantkopversiering, waarschijnlijk van 1903, zoals nummer 81, zeker van vóór circa 1914, confer oude prentkaart.

Deels bepleisterde en witbeschilderde, verankerde en door hoeklisenen gemarkeerde baksteenbouw. Betraliede rechthoekige vensters op geprofileerde, bovenaan kordon vormende lekdrempels in doorlopende, van sluitstenen voorziene, getoogde omlijstingen, onderaan vlak, bovenaan geprofileerd met diamantkopversiering. Zuidgerichte zijgevel met aflijnende rechte muizentand met dropmotief.

Ten noorden, twee latere aanbouwsels onder vlakke bedaking. De voormalige hoge ronde bakstenen schouw op vierkant basement, confer oude prentkaart, is heden verdwenen. Eertijds bevond zich meer ten noorden nog een tweede analoog diephuis, confer dezelfde bron.

• INDEKEU B. & GEERTS F., Hoelang zal de tol nog draaien? Mijmerend wandelen langs een 150-tal Lommelse ansichten uit het begin van deze eeuw, in Publikaties van de vzw Museum Kempenland te Lommel 3, Lommel, 1987, p. 26, prentkaarten nummers 46-47.
  • KNAEPEN R. & SMEULDERS F.V. (red.), Zo was... Lommel, Antwerpen, 1973, prentkaart op p. 45.
  • LEYSEN V. & INDEKEU B., Van teutendorp tot bruisende stad. Lommel in de voorbije twee euwen (1800-2000), in Publicaties van de vzw Museum Kempenland te Lommel 18, Lommel, 2001, p. 127, oude prentkaart op p. 126.
  • VANDUFFEL F., Industrialisatie en verandering: Lommel tussen 1890 en 1914, in Maaslandse monografieën 37, Assen, 1983, illustratie 16 (prentkaart van circa 1914) op p. 81.

Auteurs: Pauwels, Dirk