Tolhuis, langgestrekte hoeve

Beschrijving

Oorspronkelijk tolhuis, "kleine barrier", kort daarop kroeg. Heden hoeve van het langgestrekte type, met ordonnantie: woonhuis met dubbelhuisopstand-stal-dwarsschuur; zeven traveeën onder verspringende zadeldaken (nok parallel aan de straat, mechanische en Vlaamse pannen), mogelijk in kern van circa 1818, confer literatuur, doch in zijn huidig voorkomen uit de tweede helftvan de 19de eeuw. In de Atlas van de Buurtwegen (1845) komt mogelijk op dezelfde plek een klein rechthoekigegebouw voor.

Verankerde baksteenbouw op gecementeerde plint; bewaard houtwerk. Aflijnende rechte muizentand. Beluikte rechthoekige muuropeningen op hardstenen lekdrempels onder houten lateien. Blinde zijpuntgevels met vlechtingen, de linkergevel met latere aanbouw onder lessenaarsdak (golfplaten). Achtergevel met getoogde en rechthoekige muuropeningen. Stal-schuur-gedeelte met originele, achteraan aangebouwde stal onder doorlopend dakschild (golfplaten).

• GEERTS F. e.a., Door het zand getekend. Bijdragen over landschap en verleden van de Kempsense grensgemeente Lommel. Uitgegeven naar aanleiding van de milleniumviering in 1990, Lommel, 1990, p. 345.
  • HAGEN J., MAES M. & INDEKEU B., Lommel-Barrier en -Kolonie in de vorige eeuw. Twee door de overheid gestimuleerde landbouwontginningen, Publicaties van de vzw Museum Kempenland te Lommel 17, Lommel, 1997, p. 135, afbeelding.

Auteurs: Pauwels, Dirk