is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Barrierhuis
Deze vaststelling is geldig sinds
In 1790-92, opmaak van een bestek en oprichting, door de staten van Holland en West-Friesland, van een barrierhuis, tolkantoor, logement en afspanning voor diligentie- en postkoetsen, langs de kasseiweg 's Hertogenbosch - Luik.
In 1790 werd 16,66 hectare heidegrond ter ontginning beschikbaar gesteld. Op 7 oktober 1791 werd het bouwproject door J. Robyns aangenomen. Op 17 augustus 1795, afbranden van het barrierhuis, waarna bouw van een tweede. Bij onweer op 20 augustus 1800, afbranden van het tweede barrierhuis met alle bijgebouwen. Bij storm op 9 november 1800, verwoesting van de geblakerde muren en de nieuwe paardenstal, waar men net aan begonnen was. Begin 19de eeuw, heropbouw. In 1803, vergroting van schuur en paardenstal. Na de overgang van Lommel naar Frankrijk in 1807, opheffing van de barrier en verlegging van de postroute. Bij een orkaan op 30 januari 1809, wegwaaien van alle pannen van de schuur en deels van de leien van het huis, waarna herstel. In 1815, leggen van 3600 leien op het dak van het huis en van 350 pannen op de schuur; aanbrengen van nieuwe goten rondom het huis. I
n 1818, einde van de barrier als tolgaarderspost en verworden ervan tot een gewone boerderij. In 1828, verkoop van het barrierhuis door de Hollandse Staat. Circa 1850, aanwezigheid van een postkantoor. Begin 20ste eeuw lag achter het barrierhuis een arboretum met proefstation op het vlak van moderne hydrobiologie, landbouw en viskwekerij, een verwezenlijking van eigenaar Charles Poutiau, doctor in de natuurkunde, die het gebouw samen met 23 hectare verwierf circa 1900. Door de dampen van de zinkfabriek van Overpelt stierf de vegetatie op zijn bezit.
Heden deels sociaal woningcomplex, eigendom van de bouwmaatschappij Kempisch Tehuis, die het barrierhuis in 2000 renoveerde en verbouwde tot 16 sociale woongelegenheden, deels onderkomen van de stedelijke bibliotheek en verder enkele vergader- en ontmoetingsruimten voor lokale verenigingen. Aanpassen van houtwerk en dakvensters en inbrengen van dakkapellen bij deze herbestemming.
In de Atlas van de Buurtwegen (1845) aangeduid als een hoeve bestaande uit twee parallelle losstaande langgestrekte gebouwen, evenwijdig aan de Luikersteenweg. Hoofdvleugel van één bouwlaag aan straatzijde met haakse, oorspronkelijk L-vormige en nu T-vormige aanbouw onder gecombineerde schild- en zadeldaken (kunstleien en mechanische pannen), hoog oplopend bij de parallelle vleugels, met vijf dakvensters onder zadeldakjes en klimmende bedaking aan straatzijde, twee onder zadeldakjes achteraan en drie analoge met windborden bij de haakse aanbouw, naar verluidt in kern uit begin 19de eeuw.
Hoofdvleugel van vijftien en verbindende vleugel van vijf traveeën met dubbelhuisopstand. Baksteenbouw op gecementeerde plint met dito muurbanden, sluit- en aanzetstenen; hardstenen hoekbanden; vernieuwde deels geprofileerde houten kroonlijst op daklijstbalkjes; houtwerk van deuren en vensters overal vervangen door pvc, met uitzondering van een achterdeur van de hoofdvleugel (nummer 244 A; toestand augustus 2000). Rechthoekige muuropeningen op vernieuwde hardstenen lekdrempels onder dito houten lateien. Analoge zijgevels en noorddeel van achtergevel, idem dito voor de van getoogde keldervensters op hardstenen lekdrempels voorziene voorgevel van de haakse aanbouw; laatst genoemde en noorddeel van achtergevel van hoofdvleugel voorzien van centrale deur in gecementeerde geprofileerde geriemde omlijsting op neuten met hardstenen latei, versierd met eikenbladeren, en sluitsteen met rolwerkdecoratie. Zuiddeel van achtergevel van hoofdvleugel en achtergevel van aanbouw volledig aangepast.
Met een overhoekse muizentand afgelijnde, voormalige stallingen, evenwijdig aan de hoofdvleugel en voorzien van analoge, deels aangepaste muuropeningen, onder meer een gelijkaardig omlijste deur, heden verkleind tot venster. Noordelijke zijgevel met centrale getoogde voormalige poort, heden eveneens tot venster aangepast, tussen twee halfronde vensters. Volledig vernieuwde achtergevel. Tussen hoofdvleugel en stallingen in, van een ijzeren hek voorzien, bakstenen muurtje, met centrale vierkante pijlers met geprofileerde hardstenen bekroning.
Ten zuidoosten, nieuwbouw, deels op de plaats van vroegere bijgebouwen, waaronder de schuur.
Bron: PAUWELS D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Neerpelt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Pauwels, Dirk
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Is deel van
Luikersteenweg
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Barrierhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80179 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.
In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.