Dokterswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dokterswoning

Beschrijving

Schuin ten opzichte van de laan gelegen, aan straatzijde van hulststruiken, gekasseide oprit en deels op een gecementeerd muurtje rustend ijzeren hek voorzien, ten westen door een rij linden beschaduwde, voormalige zogenaamde Villa van dokter Norbert Neeckx.

Ruime Engelse landschapstuin met onder meer kastanje, eik, beuk, esdoorns en acacia's. Restauratie in augustus 2000 aan de gang. Het erf was niet toegankelijk.

Enkelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder gecombineerde zadeldaken (kunstleien) met windborden annex drielobbig houtwerk met diamantkopversiering, van circa 1890, de rechtertravee van iets latere datum. De drie eerste en oudste traveeën vormen een vooruitspringend diephuis, in de geveltop voorzien van gecementeerde muurbanden en twee rechthoekige vensters met rondbogige ontlastingsboog waarin geruite metselmozaïek van rode en gele baksteen; de iets latere rechtertravee vormt een met een overhoekse muizentand afgelijnd breedhuis.

Baksteenbouw op recente hardstenen plint; verder gebruik van hardsteen voor geprofileerde schouderstukken, puilijst en doorlopende lekdrempels; geprofileerde houten kroonlijst. Rechthoekige vensters met analoge getoogde boogvelden en nieuwe schuiframen. Getoogde deur met bewaard hout- en traliewerk, sierlijke roedeverdeling in ruitvorm in het bovenlicht en hardstenen steektrap met geprofileerde treden.

Ten oosten, iets latere, analoog opgevatte aanbouw van twee traveeën en één bouwlaag onder plat dak. Achteraan, voor zover zichtbaar, haakse vleugel. Het diephuis had eertijds een soort van vaasbekroning op de schouderstukken, confer oude prentkaart, die ook bak- en natuurstenen hekpijlers toont.

• INDEKEU B. & GEERTS F., Hoelang zal de tol nog draaien? Mijmerend wandelen langs een 150-tal Lommelse ansichten uit het begin van deze eeuw, Publikaties van de vzw Museum Kempenland te Lommel 4, Lommel, 1989, p. 35, prentkaart nummer 65.
  • LEYSEN V. & INDEKEU B., Van teutendorp tot bruisende stad. Lommel in de voorbije twee eeuwen (1800-2000), Publicaties van de vzw Museum Kempenland te Lommel 18, Lommel, 2001, p. 161, afbeeldingen op p. 161, 243.

Auteurs: Pauwels, Dirk