Schoolgebouw

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schoolgebouw

Beschrijving

Zogenaamd Eymardinstituut, een gemengde school voor de eerste graad van het middelbaar onderwijs, eertijds alleen internaat middelbaar onderwijs van de paters van het Heilig Sacrament, het Juvenaat Sint Jan Berchmans, opgetrokken in 1938-39 en vanaf 1962 genoemd naar pater P.-J. Eymard (1811-68), in 1856 stichter van de Congregatie van het Allerheiligste Sacrament en op 9 december 1962 zalig verklaard. Op 1 september 1985, fusie met PROVIL (Provinciaal Instituut voor technisch en beroepsonderwijs).

Van een ruime voortuin voorzien, haaks op de parochiekerk van Kattenbos aansluitend, T-vormig complex, aan straatzijde omgeven door bakstenen en breukstenen muurtjes en aansluitend muurtje van cementtegels met bakstenen pijlers waartussen ijzeren buisleuning. Achteraan, naald- en loofbomen. Ten zuiden, voetbalvelden in het groen.

Baksteenbouw met gebruik van beton voor portiek en horizontaliserende vensterregisters; witbeschilderde eerste bouwlaag van centrale travee; deels bewaard houtwerk. Hoofdvleugel van vijftien traveeën en drie bouwlagen onder plat dak. Gevel gemarkeerd door centrale risaliet van zeven traveeën. Rechthoekige muuropeningen. Vleugeldeur met bronzen bolvormige deurknop, voorafgegaan door een halfronde portiek met zuilen, waarvan de twee flankerende rustend op afgeronde muurtjes; halfronde bakstenen bordestrap. Gelijkaardige verspringende achtergevel met horizontale en vertikale vensterregisters, sommige met halfronde tussenstijlen; linkerdeur met trap van terrazzo en metalen rechterdeur met hardstenen trap. Tussen kerkkoor en school, lager tussenvolume onder zadeldak (kunstleien) met achteraan twee lagere aanbouwsels onder plat dak.

Ten zuiden, later aangebouwde, eenvoudigere L-vormige vleugel met rechthoekige muuropeningen in gegroefde gecementeerde omlijstingen; metalen, deels vernieuwde ramen en deuren; ten noorden, dubbele steektrap. Achteraan links, latrines.

• LEYSEN V. & INDEKEU B., Van teutendorp tot bruisende stad. Lommel in de voorbije twee eeuwen (1800-2000), Publicaties van de vzw Museum Kempenland te Lommel 18, Lommel, 2001, p. 224-226, afbeeldingen.
  • MENNEN V., Van Vriesput tot Klein Duitsland. Acht eeuwen Lommelse plaatsnamen, Publicaties van de vzw Museum Kempenland te Lommel 10, Lommel, 1992, p. 343.
  • MICHIELS G., Kerbedienaars van de sedert 1852 ontstane parochies te Lommel, Limburg 55, 1976, p. 121.
  • THIJS C.& VAN STEEN C., Lommel, Proeve van een geschiedenis onzer gemeente, Lommel, 1941, p. 41, 45.

Auteurs: Pauwels, Dirk