Hotel de l'Industrie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hotel de l'Industrie

Beschrijving

Langs het kanaal van Beverlo, in een beukendreef gelegen voormalig hotel, met ten noorden aangebouwde voormalige stallingen voor paarden die de aken of trekschuiten voorttrokken, heden woonst, daterend van circa 1900, confer oude prentkaart.

Hoofdgebouw met dubbelhuisopstand van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen); lagere en inspringende stallingen van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (golfplaten) met later breed dakvenster onder plat dak. Verankerde baksteenbouw met vernieuwde ramen en deuren. Gecementeerde afwerking met imitatievoegen, paneelwerk en diamantkopversiering aan hoeken en boogruggen van muuropeningen, met uitzondering van de noordelijke zijpuntgevel van het woonhuis en de stallingen, die voorzien zijn van muurbanden van donkerder baksteen, veelal ter hoogte van lekdrempels en boogruggen.

Voormalig hotel met getoogde muuropeningen op beschilderde hardstenen (?) lekdrempels. Zuidelijke zijpuntgevel met vier per twee gekoppelde, getoogde vensters en twee analoog gekoppelde rondbogige in geveltop. Noordelijke zijpuntgevel met gedicht oculus in geveltop. Achtergevel met rondbogige muuropeningen beneden, namelijk centrale deur en analoog gekoppelde rondboogvensters, alsook getoogde bovenvensters. Voormalige stallingen met grotendeels rechth. muuropeningen op hardstenen lekdrempels onder houten lateien en getoogde ontlastingsbogen. Achteraan lagere uitbouw met aangepaste muuropeningen .

• INDEKEU B. & GEERTS F., Hoelang zal de tol nog draaien? Mijmerend wandelen langs een 150-tal Lommelse ansichten uit het begin van deze eeuw, Publikaties van de vzw Museum Kempenland te Lommel 4, Lommel, 1989, p. 61, prentkaart nummer 121.

Auteurs: Pauwels, Dirk