Villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

Beschrijving

Eertijds villa van Jef Theuwissen-Bouly. Achterin gelegen in een met esdoorns, beuken en kastanjelaars beboomde tuin; recente ijzeren hekken aan straatzijde en aan weerszij van het gebouw.

Alleenstaand dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een opzij geknikt schilddak (nok loodrecht op de straat, kunstleien), uit het begin van de 20ste eeuw.

Volledig bepleisterde en witbeschilderde baksteenbouw; afwerking met recente hardsteen; grotendeels bewaard houtwerk onder meer geprofileerde kroonlijst op dito consoles. Centrale portiek met van steektrap voorzien bordes, overkluizing door middel van gecementeerde troggewelfjes en twee rechthoekige pijlers met afgeschuinde imposten die een gebogen balkon dragen met recente ijzeren leuning en deurvenster. Getoogde muuropeningen met roedeverdeling in bovenlichten. Zijgevels en achtergevel met voornamelijk analoge muuropeningen, onder meer keldergat ten noorden. Zuidzijgevel met deurrisaliet en steektrap geflankeerd door op pijlers met bolbekroning uitlopende muurtjes. Achteraan, originele aanbouw.

Ten zuidoosten, losstaand, enkel vooraan gecementeerd, bakstenen dienstgebouw onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen).

• INDEKEU B. & GEERTS F., Hoelang zal de tol nog draaien? Mijmerend wandelen langs een 150-tal Lommelse ansichten uit het begin van deze eeuw, Publikaties van de vzw Museum Kempenland te Lommel 3, Lommel, 1987, p. 66, prentkaart nummer 131.

Auteurs: Pauwels, Dirk