erfgoedobject

Villa Stevens

bouwkundig element
ID
80201
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80201

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Stevens
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Zogenaamd Villa Stevens, naar opdrachtgever, ook wel zogenaamd Villa Flament, naar de huidige eigenaar; heden met handelsfunctie. Tijdens de Eerste Wereldoorlog, afbranden van de bijhorende schuur en inkwartiering van Duitsers.

Wat achterin gelegen alleenstaand burgerhuis met dubbelhuisopstand; drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (nok parallel aan de straat, kunstleien) met bolbekroningen en door op piramidaal bekroonde top- en schouderstukken eindigende (hoek)lisenen gemarkeerde, centrale dakkapel met rondboogvenster, van circa 1890. Eertijds aan straatzijde voorzien van een ijzeren hek en een beboomde voortuin, confer oude prentkaarten.

Volledig gecementeerde baksteenbouw met imitatievoegen, aflijnende overhoekse muizentand, hoekbanden met rotsbepleistering, panelen, versiering van ruiten, cannelures en diamantkoppen op de hoeklisenen; grotendeels bewaard houtwerk onder meer geprofileerde kroonlijst op consoles met bolversiering. Middenrisaliet met op de tweede bouwlaag een iets latere driezijdige erker met opzij in de bovenlichten floraal glas in lood met art-nouveau-inslag, ter vervanging van het oorspronkelijke balkon met balustrade en vaasbekroning, confer oude prentkaart. Getoogde muuropeningen in van diamantkoppen voorziene omlijstingen, op de tweede bouwlaag op kordon vormende lekdrempels; betraliede deur met van gelijkaardig glas in lood voorzien bovenlicht, gevat in een portiek met hardstenen steektrap en dagkanten met ruitvormige versieringen en centraal schijfmotief.

Nieuwe winkelpuien in de zijtravee. Noordzijgevel met twee rechthoekige deuren. Blinde zuidzijgevel. Achteraan, nieuwe haakse aanbouw van cementblokken onder zadeldak (kunstleien) met schild achteraan. Eertijds aan weerszij voorzien van lagere aanbouwsels, alsook achteraan het erf ten noordoosten van een haaks losstaand dienstgebouw onder zadeldak, confer oude prentkaart.

  • INDEKEU B.& GEERTS F., Hoelang zal de tol nog draaien? Mijmerend wandelen langs een 150-tal Lommelse ansichten uit het begin van deze eeuw, Publikaties van de vzw Museum Kempenland te Lommel 3, Lommel, 1987, p. 66, prentkaarten nummers 130-131.
  • LEYSEN V. & INDEKEU B., Van teutendorp tot bruisende stad. Lommel in de voorbije twee euwen (1800-2000), Publicaties van de vzw Museum Kempenland te Lommel 18, Lommel, 2001, p. 161, 172.
  • S.N., Van de villa Van Ham, naar de villa Vanduffel tot... het Burgemeestershuis, informatiefolder opgemaakt ter gelegenheid van de officiële opening op 9 juli 1999, Lommel, 1999.

Bron: PAUWELS D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Neerpelt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Pauwels, Dirk
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa Stevens [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80201 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.