Villa des Roses

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa des Roses

Beschrijving

Eerst "Chalet des Bruyères", later "La Villa des Roses". Voormalig huis van de rentmeester van de familie Emsens, die het gehucht Stevensvennen sedert het eind van de 19de eeuw hebben uitgebouwd. Thans woonst van baron de Sadeleer, een adelijke familie verwant met eerstgenoemde.

Gelegen in een tweetal hectare grote, Engelse landschapstuin met een met natuur- en kunststeen afgeboorde vijver vooraan en een latere vijver achteraan, met tussen beide in een betonnen bruggetje met leuningen van imitatieboomstammen. Ten westen van het gebouwencomplex ligt een rozentuin, met aan de rand een catalpa. Achteraan links van het domein werd vóór de Eerste Wereldoorlog een tennisveld aangelegd.

Villa met cottage-allure, vermoedelijk opgetrokken circa 1900, afgebrand tijdens de Eerste Wereldoorlog en tijdens het interbellum aanzienlijk uitgebreid, naar mondelinge mededeling van baron de Sadeleer. De huidige derde en vierde travee behoren tot de oudste kern, confer de enkel daar aanwezige muurband van gesinterde baksteen. Thans vijf traveeën en één tot twee bouwlagen onder gecombineerde en verspringende zadel- en schilddaken (mechanische vlakke pannen) met markante schouwen, ten westen twee dakkapellen onder zadeldakje met schild vooraan en drie analoge ten noorden. De vier eerste traveeën vormen twee diephuizen, de vijfde travee een inspringend breedhuis.

Baksteenbouw met imitatievakwerk bovenaan; gebruik van hardsteen voor lekdrempels en van natuursteen voor aanzet- en sluitstenen; deels bewaard houtwerk. Eerste en tweede travee met op kelderniveau een recente erker van circa 1990, waar zich eertijds een diensttrap bevond. Derde en vierde travee met een driezijdige erker, volgens de eigenaar uit de jaren 1920. Rechthoekige, korfboogvormige, rondbogige en getoogde muuropeningen, eerstgenoemde deels onder houten lateien. Verspringende westzijgevel met korfboogvormige portiek met hardstenen trap. Oostzijgevel met recent balkon op de tweede bouwlaag en aangebouwde polygonale traptoren onder licht ingesnoerde naaldspits (leien) met originele smeedijzeren windwijzer.

Waar nu ten oosten een recent terras ligt, was vroeger een aanbouw van één bouwlag met bekronend terras. Achterzijde met gebogen erker met ijzeren roedeverdeling, rustend op een dito console, twee lagere aanbouwsels onder plat dak en lagere rechteraanbouw onder half schilddak (koperplaat), sinds de jaren 1950 binnenin voorzien van een zwembad en van bij de aanvang van hoge rondboogvensters met ijzeren roedeverdeling, die later werden verlaagd. Achteraan, analoog afgewerkt voormalig washuis, thans garages, onder zadeldak (nok parallel aan de straat), met hergebruik van materialen.

• de SADELEER baron, Meegedeelde gegevens, Lommel, 2003.
  • TRUYERS Gh., Stanislas Emsens, baas van multinational Sibelco. "Ik ben liefst in Lommel maar soms vlucht ik weg", Het Belang van Limburg, 21-22 september 1996).

Auteurs: Pauwels, Dirk