Servische arbeidershuizen

Beschrijving

"Servische huizen", naar de vroegere bewoners, arbeiders afkomstig uit Servië, Kroatië en Polen, die zich in 1929-30 op de grens van Lommel en Overpelt vestigden en enkele jaren in de nabijgelegen metaalfabriek van Overpelt werden tewerkgesteld.

Tweemaal vier in spiegelbeeld gekoppelde enkelhuizen, voorzien van voortuintjes en deels van recente bakstenen of metalen afsluitingen aan straatzijde; tweemaal twaalf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen) met voor- en achteraan zes centrale dakvensters onder zadeldakjes, uit eind 19de - begin 20ste eeuw.

Baksteenbouw met gecementeerde muurbanden, veelal ter hoogte van lekdrempels, tussendorpels en boogruggen; grotendeels vernieuwd houtwerk. Aflijnende rechte muizentand met dropmotief. Getoogde muuropeningen op gecementeerde lekdrempels. Zijpuntgevels met analoge vensters, waarvan twee in geveltop. Achteraan, recente aanbouwsels. Nummers 90-92 bepleisterd en witbeschilderd. Nummers 94, 100-102 met aangepaste bredere deur. Nummers 102-104 met vernieuwde hardstenen lekdrempels, laatstgenoemde tevens met origineel losstaand parallel dienstgebouw onder dito bedaking met rechthoekige muuropeningen.

• MENNEN V., Van Vriesput tot Klein Duitsland. Acht eeuwen Lommelse plaatsnamen, Publicaties van de vzw Museum Kempenland te Lommel 10), Lommel, 1992, p. 352, illustratie.

Auteurs: Pauwels, Dirk