erfgoedobject

Boerenwoning van de waterbaas

bouwkundig element
ID
80216
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80216

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning van de waterbaas
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

  • is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Vloeiweiden
    Deze bescherming is geldig sinds 20-05-2003

Beschrijving

Wat achterin, op blok 3 van de watering, aan de rand van de Spijsloop, langs een zandwegeltje en bij het begin van het wandelgebied "De Watering" gelegen, zogenaamd Museum Wateringhuis van de vzw Wielewaal Noord-Limburg en natuur-infocentrum, geopend in 1983.

Hier woonde destijds de waterbaas die met een ploeg werklui instond voor de bevloeiing van de hooilanden, mogelijk gemaakt door de aanleg van de watering in 1848. Ordonnantie: woonhuis met enkelhuisopstand-stal-dwarsschuur; vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Verankerde baksteenbouw met vernieuwd houtwerk. Rechthoekige muuropeningen op bakstenen lekdrempels, met decoratieve cementtegels in de rondboogvelden. Getoogde staldeur en rechthoekige schuurpoort onder houten latei. Zuidelijke zijpuntgevel met twee getoogde vensters in geveltop; blinde noordelijke zijpuntgevel. Met rechte muizentand afgelijnde achtergevel met getoogde muuropeningen, opkamer boven betralied rechter keldergat en latere haakse linker aanbouw, confer bouwnaad, onder lagere dito bedaking, heden toiletten, met getoogde muuropeningen. Ten westen, achteraan het erf, parallelle losstaande, waarschijnlijk nieuwe, open schob onder zadeldak (Vlaamse pannen).

  • S.N., Waar nog groene ruimte is en men de stilte nog hoort: Lommel, brochure, Lommel, s.a., zonder pagina.
  • DELBEKE G., Toeren tussen torens. "Naar en rond de abdij van Achel". Zondag 7 mei 2000, Brussel, 2000, p. 6.
  • MENNEN V., Van Vriesput tot Klein Duitsland. Acht eeuwen Lommelse plaatsnamen, Publicaties van de vzw Museum Kempenland te Lommel 10, Lommel, 1992, p. 361, illustratie.
  • MERTENS A. & SIMONS L., De vloeiweiden te Lommel-Kolonie, Limburg Natuurlijk 3, Hoeselt, 1982, p. 29.

Bron     : Pauwels D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Neerpelt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Pauwels, Dirk
Datum  : 2005


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Boerenwoning van de waterbaas [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80216 (Geraadpleegd op 28-02-2021)