Tuinwijkwoningen

Beschrijving

Vijf enkelhuizen; drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, mechanische pannen) met één centrale klimmende dakkapel, uit begin 20ste eeuw; nummer 19 zonder dakkapel, nummer 37 met dakkapel onder plat dak. Nummer 16 aan straatzijde voorzien van een taxushaag, een opengewerkte betonplaten omheining en links, evenals nummer 18, door wingerd begroeid; nummer 19 met dito omheining.

Baksteenbouw op beschilderde gecementeerde plint; gebruik van gesinterde baksteen voor aflijnende rechte muizentandfries, aanzet-, sluitstenen en muurbanden ter hoogte van hardstenen lekdrempels, tussendorpels en boogruggen. Getoogde muuropeningen met bewaard, bij nummer 19 vernieuwd houtwerk; nummers 17, 18, 37 met recente luiken; nummer 37 met rechthoekige aangepaste muuropeningen in omlijstingen van donkerder baksteen. Zijpuntgevels met getoogde vensters, deels rechthoekig aangepast. Karpersstraat nummers 5 en 7 vertonen een analoog schema, evenwel met rechthoekige muuropeningen. Werkplaatsenkiezel nummers 43-45, 49-51/ Dubbelrij en 53-55/ Dubbelrij vormen een variante, in spiegelbeeld gekoppeld en met geknikt zadeldak.

• S.N., Historiek Lommelse zinkfabriek 1904-1974, brochure uitgegeven naar aanleiding van de gelijknamige tentoonstelling, Lommel, 1990, oude prentkaart op p. 4.
  • INDEKEU B. & GEERTS F., Hoelang zal de tol nog draaien? Mijmerend wandelen langs een 150-tal Lommelse ansichten uit het begin van deze eeuw, Publikaties van de vzw Museum Kempenland te Lommel 3, Lommel, 1987, p. 51, prentkaart nummer 100.
  • LEYSEN V. & INDEKEU B., Van teutendorp tot bruisende stad. Lommel in de voorbije twee euwen (1800-2000), Publicaties van de vzw Museum Kempenland te Lommel 18, Lommel, 2001, afbeelding op p. 164.
  • VANDUFFEL F., Industrialisatie en verandering: Lommel tussen 1890 en 1914, Maaslandse monografieën 37, Assen, 1983, illustratie 29 (prentkaart) op p. 141.

Auteurs: Pauwels, Dirk