Alleenstaande burgerhuizen

Beschrijving

Vier achterin in een ruime beboomde tuin gelegen, eertijds voor ingenieurs of hogere kaderleden van de zinkfabriek bestemde, alleenstaande burgerhuizen naar hetzelfde schema, doch ordonnantie in spiegelbeeld; vier traveeën beneden, twee traveeën boven en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), van circa 1913. Nummer 4 door wingerd begroeid en onder andere beschaduwd door rode beuk, eiken en kastanjelaar, numemr 5 onder andere beschaduwd door eik en esdoorn, nummer 6 onder andere door eik en kastanjelaar, nummer 7 met ligustrumhaag aan straatzijde.

Baksteenbouw op al dan niet beschilderde gecementeerde plint, onder houten kroonlijst met dito consoles (verdwenen bij nummer 6). Voorgevel met driezijdige erker. Rechthoekige muuropeningen op hardstenen of gecementeerde lekdrempels, deels onder houten lateien, in omlijstingen van gesinterde baksteen; bij nummers 4, 5, 7 met bewaard houtwerk en bovenlichten met roedeverdeling en gekleurd glas.

Analoge zijgevel met dito erker. Andere zijgevel met originele, gelijkaardig opgevatte aanbouw van één bouwlaag onder lessenaarsdak met schilden voor- en achteraan. Achtergevel van nummer 4 met latere aanbouw van één bouwlaag, zie bouwnaad, onder plat dak. Nummers 4, 6 met losstaande recente garage achteraan. Nummer 5 met rechts van het huis, losstaand haaks dienstgebouw onder zadeldak (kunstleien).

• INDEKEU B. & GEERTS F., Hoelang zal de tol nog draaien? Mijmerend wandelen langs een 150-tal Lommelse ansichten uit het begin van deze eeuw, in Publikaties van de vzw Museum Kempenland te Lommel 3, Lommel, 1987, p. 51, 53, prentkaarten nummers 100, 103.

Auteurs: Pauwels, Dirk