Alleenstaand burgerhuis

Beschrijving

In een ruim Engels landschapspark, met beuken, linden, dennen en esdoorn, gelegen voormalige woning van de directeur van de verdwenen zinkfabriek, sedert de jaren 1960 vakantiehuis voor jongeren (bijzondere jeugdzorg), zogenaamd Akindo.

Alleenstaand burgerhuis met dubbelhuisopstand van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Baksteenbouw op verhoogde begane grond en gecementeerde plint met imitatievoegen en getoogde keldergaten, onder geprofileerde houten kroonlijst; gecementeerde afwerking verder voor hoekbanden, geprofileerde druiplijsten en dito omlijstingen met diamantkopsluitsteen. Voorgevel gemarkeerd door middenrisaliet met twee blinde oculi en puntgevelvormige, van sierlijk houtwerk met diamantkopversiering voorziene bekroning. Getoogde muuropeningen op hardstenen lekdrempels: de vensters met volledig vernieuwd houtwerk, de deur met bewaard hout-, traliewerk en steektrap tussen muurtjes met gecementeerde afwerking. Eenvoudiger zijgevels en achtergevel; dito muuropeningen zonder omlijstingen.

Achteraan en opzij, aanbouwsels van 1982, confer gevelsteen, onder diverse bedaking.

Ten zuidoosten, voormalig koetshuis van baksteen, heden woonst; thans twee traveeën en één bouwlaag onder wolfsdak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen) met sierlijke houten daklijst. Deels aangepaste rechthoekige muuropeningen, de benedenvensters van de linkerzijgevel betralied, beluikt, onder houten lateien en op gecementeerde lekdrempels. Bewaarde rechthoekige poort met roedeverdeling in de bovenlichten en puntgevelvormige bekroning van bepleisterd en beschilderd imitatievakwerk, waarin twee houten luiken. Rechts van de poort, drie strekse ontlastingsbogen van vroegere muuropeningen. Gelijkaardig opgevatte geveltoppen van de zijgevels. Achteraan, nieuwe aanbouw onder plat dak.

Auteurs: Pauwels, Dirk