Hospitaal, klooster en kapel

Beschrijving

Voormalig hospitaaltje, klooster en kapel, door de zinkfabriek in 1907 gebouwd, later school en jeugdcentrum en heden woonst.

Vanaf 1907, aanstelling van de Postelse witheer F.K. Coopmans (1865-1964) om de kapel van het hospitaal als kapelaan te bedienen en dit tot zijn vertrek op 3 juli 1925. In 1907-18, verblijfplaats van Duitse zusters salvatorianen, die in Lommel-Werkplaatsen een Bewaarschool van het Kindje Jezus der Metaalfabriek inrichtten. Na 1944 kwamen er zusters van Sint-Vincentius a Paolo wonen, die sinds 1927 op Lommel-Werkplaatsen bedrijvig waren.

Gelegen in een ruime Engelse landschapstuin met onder andere eiken, beuken, acacia's en linden en aan de straatzijde voorzien van latere bakstenen pijlers, waartussen een recent hek. Breedhuis met dubbelhuisopstand van beneden zes (eertijds vijf), boven vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), van 1907, vroeger van een dakruiter voorzien, confer oude prentkaart.

Baksteenbouw op licht verhoogde begane grond en gecementeerde plint, voorzien van gecementeerde muurbanden ter aflijning van de bouwlagen; grotendeels bewaard houtwerk. Getoogde muuropeningen in geprofileerde gecementeerde omlijstingen met sluitstenen; deur met hardstenen, van geprofileerde treden voorziene trap, waarboven rondboognis met Christusbeeld en bekronend gecementeerd kruis. Opzij, inspringende, analoge doch eenvoudiger aanbouwsels van één bouwlaag onder platte bedaking en lessenaarsdak; getoogde en rechthoekige muuropeningen. Gelijkaardig opgevatte doch eenvoudiger achtergevel met centrale vijfzijdige kapel van één bouwlaag, met overhoekse steunberen waartussen rondboogvensters met deels vierpassen in de bovenlichten. Achteraan links, deurportiek van één bouwlaag onder plat dak, met rondbogige muuropeningen. Haaks aansluitende aanbouw van één bouwlaag, met getoogde en rechthoekige muuropeningen.

• Beschermingsaanvraag Mariapark te Lommel Werkplaatsen, meegedeelde gegevens, Lommel, 2000, p. 5.
  • Historiek Lommelse zinkfabriek 1904-1974 1904-1974, brochure uitgegeven naar aanleiding van de gelijknamige tentoonstelling, Lommel, 1990, afbeelding op p. 3.
  • INDEKEU B. & GEERTS F., Hoelang zal de tol nog draaien? Mijmerend wandelen langs een 150-tal Lommelse ansichten uit het begin van deze eeuw, Publikaties van de vzw Museum Kempenland te Lommel 3, Lommel, 1987, p. 56, prentkaart numemr 110.
  • LEYSEN V. & INDEKEU B., Van teutendorp tot bruisende stad. Lommel in de voorbije twee euwen (1800-2000), Publicaties van de vzw Museum Kempenland te Lommel 18, Lommel, 2001, p. 191, 221, 243.
  • MICHIELS G., Kerkbedienaars van de sedert 1852 ontstane parochies te Lommel, in Limburg 55, 1976, p. 118.
  • THIJS C. & VAN STEEN C. , Lommel. Proeve van een geschiedenis onzer gemeente, Lommel, 1941, p. 43 (in verband met kapel van het hospitaal).

Auteurs: Pauwels, Dirk