erfgoedobject

Christusbeeld De Verkeerde Lieve Heer

bouwkundig element
ID
80233
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80233

Juridische gevolgen

Beschrijving

Zogenaamd De Verkeerde Lieve Heer, daar het hoofd van het Christusbeeld naar links in plaats van naar rechts neigt. Ten noordwesten, aan het einde van de straat, bij het begin van het natuurreservaat Het Hageven/De Plateaux. In 1847 opgericht als vast meetpunt en aandenken voor de aanleg, onder leiding van ingenieur Jozef Keelhoff, van de vruchtbare wateringen aan de Bergeiksendijk ten noorden van het Kempisch kanaal.

Religieuze ontmoetingsplek voor bedevaarders, daar de Bergeiksendijk vroeger een verbindingsweg was waarlangs bedevaarders uit de omgeving van Bergeyk (Nederland) naar het Sint-Janskapelletje van Overpelt gingen. Geprofileerde sokkel van Maaslandse kalksteen, met inscriptie: A[D]M[AIOREM]D[EI]G[LORIAM] 1847; latere, verstevigende ijzeren banden. Gietijzeren kruis met Christusfiguur.

  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Limburg, Cel Monumenten en Landschappen, dossier nummer 2121.
  • BILSEN A. & KUPPENS Th., 1998: De Grote Heide... Neerpelts gehucht tussen kanaal en grens, Neerpelt, 19, afbeelding op pagina 20.
  • CONINX J., 1951: Neerpelt. Korte geschiedkundige schets, s.l., 78.
  • CUYVERS M., 1995: De wateringen in: KENIS E. & BILSEN A., Het Gengske 1988-1992 1-5, Neerpelt, 167-170, afbeelding.
  • S.N., 2000: Het Gengske 13.1, 35, afbeelding.
  • STEVENS J. & CUYVERS M., 1986: Neerpelt vroeger jaren, Neerpelt, 51 (oude prentbriefkaart).

Bron: PAUWELS D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Neerpelt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Pauwels, Dirk
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Christusbeeld De Verkeerde Lieve Heer [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80233 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.