Café met winkel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café met winkel

Beschrijving

Voormalig café met afspanning en winkeltje, aangrenzende tuin met ijzeren hek tussen twee bakstenen pijlers aan straatzijde. Breedhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder geknikt zadeldak (mechanische pannen), van 1897, confer jaarsteen met opschrift: F[RANS]L[AUWKENS] 1897. Midden de jaren 1930, wanneer de nabijgelegen brug 8 over het Kempisch kanaal werd opgedoekt bij verbredingswerken, verloor het café zijn belang. In 1944, schade door inslag van drie bommen.

Baksteenbouw op gecementeerde plint; één anker en veelal vernieuwd of aangepast houtwerk. Aflijnende daklijst. Beluikte getoogde muuropeningen op gecementeerde lekdrempels; verdiepte deur. Noordelijke zijgevel met oculus in geveltop. Ten oosten aansluitend, haaks, verankerd bakstenen dienstgebouw, met voormalige dwarsschuur, stallingen en vermoedelijke achterkeuken, onder zadeldak (Vlaamse en mechanische pannen) met recente dakkapel; aangebouwde varkensstallen en latrine aan straatzijde onder doorlopend dakschild. Originele rechthoekige en achteraan deels getoogde muuropeningen, doorgaans onder houten lateien en deels met aangepaste ramen. Bepleisterde en beschilderde oostelijke zijpuntgevel met beschieting. Achtergevel met bewaarde schuurpoort, aangepaste stalpoort en recent aangebouwd afdakje. Ronde bakstenen waterput aan de Volmolenstraat.

• Het Gengske, 10, 4, 1997, p. 24-35, afbn.

Auteurs: Pauwels, Dirk