erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
80243
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80243

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Alleenstaand enkelhuis met grote voortuin waarin enkele merkwaardige platanen, linden en kastanjebomen, daterend van circa 1900; drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig aan de straat, kunstleien); overstekende randen, in de zijpuntgevels opgevangen door houten schoren op dropmotief.

Gebouw van donkere baksteen, op hardstenen plint met twee betraliede keldergaten; gebruik van felrode baksteen voor de geprofileerde omlijstingen van de muuropeningen; verder hardsteen voor lekdrempels en aanzetstenen van de vensters, alsook trap; bewaard houtwerk. Markerende lisenen voor de linkse deurtravee en de afwerking van de rechtse hoek. Getoogde muuropeningen op hardstenen lekdrempels, met dropmotief op de borstwering. Deur met bekronend, van gietijzeren leuningen en deurvenster voorzien balkon op analoge schoren. Aan weerszij, grotendeels opnieuw gevoegde aanbouwsels van één bouwlaag met bekronende opengewerkte bakstenen balustrade: links een garage met rechthoekige poort onder I-balk met rozetten, rechts een muur met aangepaste muuropening.


Bron: PAUWELS D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Neerpelt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Pauwels, Dirk
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80243 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.