Hoekhuis

Beschrijving

Hoekhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok evenwijdig aan de straat, kunstleien) met één dakkapel met plat dak en aangepast houtwerk; gevelsteen in de zijgevel met inscriptie: P.D.E.G./ 1931.

Gebouw van gele baksteen met afwerking van rode en zwarte baksteen, vooral voor plint en muurbanden van de zijgevel; bewaard houtwerk op de eerste, aangepast op de tweede bouwl. Voorgevel op bepleisterde en beschilderde plint. Horizontale geleding door plint, kordon ter hoogte van tussendorpels, puilijst, breed paneel tussen beide bouwlagen, muurbanden, overkragende houten kroonlijst en dakkapel. Rechthoekige muuropeningen op afgeschuinde lekdrempels van geglazuurde baksteen. Typische houten bloembak op de tweede bouwlaag. Winkelpui met centrale verdiepte deur tussen afgeronde zijwanden met mogelijk originele inscriptie: EXPRESS; terrazzo-vloertje. Zijgevel met rechthoekige muuropeningen en oculus. Achteraan, oorspronkelijk aanbouwsel onder geknikt zadeldak.

• BILSEN A., Honderd jaar Neerpelt. Fotokroniek van een dorp in de 20ste eeuw, Neerpelt, 2000, oude en recente foto's en oude prentbriefkaarten op p. 66.

Auteurs: Pauwels, Dirk