Voormalige houthandel van Wilhelmus Kerkhofs. Volgens de literatuur zou het thans om het oudste huis van Neerpelt gaan. Daar in de Atlas van de Buurtwegen (1845) op deze plek nog geen bebouwing is aangeduid, dateert het complex bijgevolg ten vroegste uit de tweede helft van de 19de eeuw en is het integendeel relatief niet zo oud.
Breedhuis en diephuis van respectievelijk drie en twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien), uit de tweede helft van de 19de eeuw of begin 20ste eeuw; recent aangepast houtwerk onder meer kroonlijst. Beschilderde en bepleisterde bakstenen lijstgevel met aangepaste rechter trapgevel. Respectievelijk rechthoekige en getoogde muuropeningen op doorlopende lekdrempels. Trapgevel met drielobbig spitsbogig spaarveld en rondboogvenster in geveltop. Verankerde rechter zijgevel met hoeklisenen, verbindende baksteenfries, markerende schouwen en aangepaste muuropening. Dito achtergevel met linker schouderstuk, topstuk en vlechtingen. Recent aanbouwsel achteraan. Het heden doodlopend steegje ten noordoosten wordt in genoemde atlas met Sentier nº 76 aangeduid en verbond de Heerstraat met de huidige Nieuwstraat.
STEVENS J. & CUYVERS M., Neerpelt vroeger jaren, Neerpelt, 1986, oude prentbriefkaart op p. 14.
Bron: PAUWELS D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Neerpelt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n2, Brussel - Turnhout. Auteurs: Pauwels, Dirk Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)