Dokterswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dokterswoning

Beschrijving

Voormalige Villa van Dokter Pardon, heden nog steeds dokterswoning; eens eigendom van de meststoffenfabriek Unitas van Lommel-Barrier, daarna van de metaalfabriek van Overpelt. Verwijderd van de straat gelegen, in een Engelse landschapstuin met gekasseide oprit; recent muurtje met hek aan straatzijde. Alleenstaand dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (kunstleien), daterend van circa 1900.

Baksteenbouw op verhoogde begane grond; gecementeerde plint met hardstenen afwerking. Gevel met geprofileerde houten kroonlijst, gemarkeerd door witbeschilderde gecementeerde muurbanden, veelal ter hoogte van lekdrempels, tussendorpels en boogruggen. Getoogde muuropeningen op hardstenen lekdrempels, kordonvormend op de eerste bouwlaag; gecementeerde diamantkopsluitstenen en bewaard hout- en traliewerk onder meer originele rollluikkasten op de begane grond. Centrale bordestrap met smeedijzeren leuning. Centraal deurvenster op de tweede bouwlaag, met latere dito leuning. Voorgevel oorspronkelijk voorzien van een centraal houten balkon met luifel op de tweede bouwlaag, alsook van drie oeil-de-boeufs met bolbekroning, confer oude prenbriefkaart van vóór 1907. Later linker aanbouwsel van één bouwlaag onder vlakke bedaking.

• BILSEN A., Honderd jaar Neerpelt. Fotokroniek van een dorp in de 20ste eeuw, Neerpelt, 2000, oude prentbriefkaarten op p. 42.

Auteurs: Pauwels, Dirk