Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis met dubbelhuisopstand; drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig aan de straat, mechanische pannen) met één centrale dakkapel met vleugelstukken en kunstleien zadeldakje, daterend uit het midden van de 19de eeuw. Daar in de Atlas van de Buurtwegen (1845) waarschijnlijk op dezelfde plek reeds een langgestrekte woning voorkomt, kan het huidige gebouw in kern opklimmen tot de eerste helft van de 19de eeuw.

Verankerde baksteenbouw op een beschilderde gecementeerde plint onder geprofileerde houten kroonlijst. Beschilderde, bepleisterde afwerking voor hoekbanden, geprofileerde druip- en daklijst, waartussen leeuwenkoppen als steigergatvulling, en de geprofileerde vensteromlijstingen, uit de tweede helft van de 19de eeuw, op consoles met neorococomotieven, namelijk rocailles op de eerste bouwlaag en schelpen op de tweedeverdieping. Rechthoekige vensters op hardstenen lekdrempels; bewaard houtwerk. Rechthoekige deur, met behouden houtwerk en traliewerk, in een allicht latere houten omlijsting naar vrij geïnterpreteerd patroon van een neoclassicistische van natuursteen, bestaande uit pilasters op neuten en een entablement op consoles. Rechter zijpuntgevel met drie rechthoekige vensters, linker zijpuntgevel met één dito venstertje.

Auteurs: Pauwels, Dirk