Sint-Antoniuskapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Antoniuskapel

Beschrijving

Opgetrokken in 1933 op een terrein aangekocht door Alexander Brouwers, als dank voor een genezing. Op 22 maart 1934, schenking aan de kerkfabriek. Inwijding op 13 juni 1934, feestdag van Sint-Antonius. Recente restauratie, namelijk nieuwe voegen en hardstenen afwerking. Eertijds omgeven door een haagje rododendrons, nu door een tuintje met banken vooraan. Noordzuid georiënteerd, rechthoekig bedehuis van twee traveeën met vlakke koorsluiting onder zadeldak (kunstleien).

Baksteenbouw op gecementeerde plint; verwerking van hardsteen voor dekstenen van trapgevel, afwerking van versneden steunberen en bekronend kruis. Trapgevel tussen op elkaar gestelde steunberen. Rondboogportaal waarboven inscriptie: H. ANTONIUS BID VOOR ONS; bewaard houtwerk. Zijgevels met telkens twee rondboogvenstertjes; vernieuwd houtwerk.

Mobilair: Houten expositietroon (18de eeuw), afkomstig uit de parochiekerk van Neerpelt, voorzien van een opstaande constructie van plantenmotieven, bekroond met twee zwevende engeltjes die een kroon torsen, heden gebruikt als expositietroon van het Sint-Antoniusbeeld.

• Het Gengske, 10, 2, 1997, p. 10.
  • BILSEN A., ORLENT M.J.M. e.a., De Sint-Niklaaskerk van Neerpelt. Geschiedenis en kunstbezit, Neerpelt, 2002 (vooral dl. 1. Kroniek van de parochie Neerpelt, p. 178, afb., i.v.m. houten expositietroon).
  • BROUWERS L., De Sint-Anthonius-kapel, in KENIS E. & BILSEN A., Het Gengske 1988-1992 (Jaargang 1-5), Neerpelt, 1995, p. 73-78, afb.

Auteurs: Pauwels, Dirk