Fabriek

Beschrijving

Evenwijdig met de spoorweg gelegen, voormalige sigarenfabriek van J.W. Swane & Zonen, confer geschilderde inscriptie: FABRIQUE DE CIGARES FINS J.W. SWANE & ZONEN. In 1895-96 gesticht door de Nederlander A. Swane. In 1906 vergroot met een tweede vleugel ten noorden, confer gevelsteen met inscriptie: DE EERSTE STEEN/ IS GELEGD DOOR/ J.S.[?]/ 1906/ 10. In interbellum opgetrokken tweede aanbouw aan straatzijde. Vanaf 1948 deels ingenomen door de verdwenen textielfabriek Belfa, later tijdelijk door een dancing, recent door een rubberverwerkend bedrijfje. Opgetekend in 2002 en inmiddels gesloopt. Erf ten oosten niet toegankelijk.

Verankerde baksteenbouw op bakstenen sokkel met gecementeerde afzaat; één bouwlaag en vijftien traveeën onder snijdende en haakse zadeldaken (golfplaten). De twee eerste en twee laatste traveeën vormen een diephuis, de middentravee een met een overhoekse muizentand afgelijnd breedhuis. Alternerend metselverband ter hoogte van de boogruggen beneden. Gecementeerde kordons bij beide diephuizen, het noordelijk diephuis met centrale dito muurband met moeilijk leesbare inscriptie: IMPORTATION [?]. Deels aangepaste en gedichte getoogde muuropeningen op gecementeerde lekdrempels; telkens één rondboogvenster in de puntgeveltop der diephuizen; houtwerk vervangen door pvc. Interieur van het breedhuis: twee rijen gietijzeren zuilen dragen ijzeren I-balken waarop een vlakke zoldering.

Ten noorden, aansluitende en inspringende getoogde poort met ijzeren inrijhek, annex tweede vleugel van vier traveeën en twee bouwlagen onder plat dak, van 1906. Verankerde baksteenbouw met gecementeerde muurbanden ter hoogte van dito lekdrempels, tussendorpels en boogruggen van de getoogde muuropeningen; ramen vervangen door pvc, doch bewaard houtwerk van deur.

Nog meer ten noorden, aan straatzijde, interbellum-aanbouw van witbeschilderde verankerde baksteen onder plat dak; ritmerende lisenen, deels aangepaste en gedichte rechthoekige en ronde muuropeningen.

• Jubileumboek 1994 van de Heemkundige kring Hechtel-Eksel. Een dorp met en verleden is een dorp met een ziel, Hechtel-Eksel, 1994 (bijdrage van J. MEUWIS, In rook opgegaan... Geschiedenis van de Noord-Kempische sigarennijverheid), p. 139-142.
  • VAN DER EYCKEN M., DE BOT H. & SCHUERMANS J., 125 jaar spoorwegen in Noord-Limburg, s.l., 1991, p. 68.

Auteurs: Pauwels, Dirk