Villa Dommelhof

Beschrijving

Villa Dommelhof, confer inscriptie in top van linker puntgevel aan straatzijde, genoemd naar de nabij gelegen, achterin stromende Dommel. Gelegen in een ruime tuin met enkele originele elementen, onder meer catalpa aan straatzijde, in vorm gesnoeide taxus bij de inrit, magnolia voor het huis, pruikenboom en treurwilg achteraan, verder berken, populieren, naaldbomen, een acacia en een wilde peer. De tuin helt af naar de Dommel, waar een bruggetje met de oorspronkelijke opengewerkte bakstenen balustrades naar de overkant leidt, waar zich een moes- en kruidentuin bevinden, omhaagd met originele buxushaagjes.

Aan straatzijde van een bovenaan met pannen beklede, gecementeerde bakstenen muur voorziene, bij de inrit van afgeronde muurtjes met pijlers en recent ehekken voorziene, alleenstaande woning van drie traveeën en twee bouwlagen onder gecombineerde en verspringende zadeldaken (riet en nokpannen), die over een deel van de gevels doorlopen en zowel voor- als achteraan twee dakkapellen met pannen borstwering vertonen, uit het interbellum en volgens de eigenaars naar ontwerp van een Nederlands architect.

Algemene opvatting beïnvloed door het expressionisme in de bouwkunst, zoals tot uiting komt in de Amsterdamse School, met haar afwisselende plastische volumewerking en gevels en haar gebruik van het "eerlijke" baksteen in diverse (sier)verbanden. Bijkomende interpretatie van traditionele, streekgebonden materialen en afwerking als rieten bedaking en vlechtingen. Rechthoekige muuropeningen, waarbij het oorspronkelijke houtwerk bijna volledig door pvc werd vervangen. Achteraan rechts, gelijkaardig opgevat, losstaand voormalig speelhuis, thans onder meer douche, en garage, met bewaard houtwerk en rechts dakruiter onder tentdak met ijzeren windwijzer. Achteraan links, analoog tuinhuisje met bewaard houtwerk onder tentdak.

Auteurs: Pauwels, Dirk